Περιορισμένες επιλογές έχουν απομείνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για να αντιμετωπίσει μία μακροπρόθεσμη στασιμότητα στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της και επικεφαλής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ θα περάσει την Πέμπτη μία κρίσιμη δοκιμασία της αποφασιστικότητάς της να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για να διατηρήσει το ευρώ, καθώς θα αποφασίσει για την αγορά κρατικών ομολόγων, προκειμένου να αντιμετωπίσει έναν αποπληθωρισμό και να αναζωογονήσει την οικονομία. Ερωτηθείς, σε ποια έκταση έχει εξαντληθεί το οπλοστάσιο της ΕΚΤ και τι θα μπορούσε να κάνει ακόμη, ο Νοβότνι δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Tiroler Tageszeitung: «Οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες», χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

«Είχαμε αρνητικό πληθωρισμό τον Δεκέμβριο και ίσως θα έχουμε και τους πρώτους μήνες του έτους, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορούμε να αναμένουμε αποπληθωρισμό για το σύνολο του 2015». Ερωτηθείς, αν θα ήταν δύσκολη η έξοδος από έναν αποπληθωρισμό, εάν αυτός εμπεδωνόταν, ο κεντρικός τραπεζίτης απάντησε καταφατικά: «Βλέπουμε τον κίνδυνο από την Ιαπωνία, η οποία έχει για δύο δεκαετίες χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια και γι' αυτό μακροχρόνια στασιμότητα. Για την Ευρώπη, δεν αποτελεί μία (επιθυμητή) προοπτική η διαρκής χαμηλή ανάπτυξη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο, «θα συνδεόταν με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και θα είχε σίγουρα επικίνδυνες πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις».