Εκτενή αναφορά στο ελληνικό χρέος και τα σενάρια γύρω από νέα διαγραφή του κάνει η αυστριακή εφημερίδα Klaine Zeitung.

Με τίτλο «μπορούν ακόμη να σωθούν οι Έλληνες;», στο δημοσίευμα της η εφημερίδα αναφέρει πως μια νέα διαγραφή χρέους θα έπληττε τις χώρες της Ευρωζώνης και τους φορολογούμενους.

Η Αυστρία φέρεται να έχει διαθέσει στην Ελλάδα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, αναλαμβάνοντας επιπλέον εγγυήσεις ύψους έξι δισεκατομμυρίων, ενώ πρέπει να προστεθεί και το ένα δισεκατομμύριο ευρώ που διατέθηκε για την «bad bank» της αυστριακής τράπεζας Kommunalkredit, εξαιτίας των ελληνικών χρεογράφων υψηλού κινδύνου που είχε συγκεντρώσει η τράπεζα αυτή.

Σε διευκρινίσεις από το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται πως εάν η Αθήνα κήρυττε στάση πληρωμών δεν θα χρησιμοποιούνταν αυτομάτως οι εγγυήσεις που έχει αναλάβει η Αυστρία, αναφέρει η εφημερίδα.

Ταυτόχρονα ο Αυστριακός οικονομολόγος Μίχαελ Στάινερ θεωρεί πως, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις συνθήκες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο EFSF, ως οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, δεν επιτρέπεται να συναινέσουν σε διαγραφή χρέους, και άρα για να γίνει νέα διαγραφή θα πρέπει πρώτα να αλλάξει το νομικό πλαίσιο.

Η εφημερίδα σημειώνει, επίσης, πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει το ένα πεντηκοστό των ΑΕΠ των 19 χωρών-μελών της Ευρωζώνης, οι κλυδωνισμοί που προκαλεί οφείλονται στο κοινό νόμισμα που επιτρέπει στις χρηματαγορές να αντιμετωπίζουν ως σύνολο τη Νομισματική Ένωση, με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας να είναι απογοητευτική, τη διάσωση της χώρας να κοστίζει ακριβά στην ίδια, η οποία δεν έχει καταστεί ζωντανός οργανισμός αλλά μια κρατική οντότητα που φυλλορροεί, ενώ η βοήθεια δεν έχει μετριάσει, αντίθετα έχει επιτείνει, το πρόβλημα του χρέους.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, επίσης, πως το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δεν θα σημαίνει υποχρεωτικά ότι όλα τελείωσαν, καθώς, ακόμη και στην περίπτωση ενός αποτελέσματος που για το ευρώ δεν θα θεωρείται θετικό, οι κερδοσκόποι μπορεί να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Προστίθεται δε πως, εξάλλου, η Ελλάδα δεν είναι τόσο σημαντικός «παίκτης» στις αγορές, ενώ οι «διασώστες» αυτή τη φορά δεν θα εκπλαγούν, μιας και είναι προετοιμασμένοι και θα μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τους κερδοσκόπους.