Περισσότερο χρόνο να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση ζητεί ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Handelsblatt, ο Σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ δήλωσε ότι «δεν είναι ευχαριστημένος» από τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες έχουν προχωρήσει οι χώρες της νότιας Ευρώπης που περνούν κρίση.

Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι «αν δεν κάνουμε κάτι για τα 26 εκατομμύρια ανέργων (στην Ευρωπαϊκή Ένωση), αν στείλουμε στην ανεργία μια ολόκληρη γενιά νέων, τότε η αντίσταση ακόμη και στην πιο συνετή μεταρρύθμιση θα είναι τόσο μαζική που οι κυβερνήσεις θα συντριβούν».

Η προηγούμενη Κομισιόν και οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ εμπόδισαν «εξαιτίας της δικής τους ιδεολογικής εμμονής για τη γρήγορη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων» την εφαρμογή πολιτικών που θα συνδύαζαν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, κατήγγειλε ο Γκάμπριελ.

«Η πολιτική αυτή (της μείωσης των ελλειμμάτων) έχει αποτύχει βαθιά», υπογράμμισε.

«Έχει έρθει η ώρα» η νέα Επιτροπή υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αλλάξει την πολιτική αυτή, επεσήμανε ο Γερμανός αντικαγκελάριος. Πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για να μειωθούν τα ελλείμματα των χωρών που προχωρούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι «μια στροφή 180 μοιρών στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική», σύμφωνα με τον ίδιο.