Για ενδεχόμενα προβλήματα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες κάνει λόγο η εφημερίδα Financial Times επικαλούμενη σχετική έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα, η πολιτική αβεβαιότητα είναι πιθανό να αυξήσει τους κινδύνους για την χρηματοδότηση και την ρευστότητα των τραπεζών ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ανέφερε ο οίκος χθες και σημείωσε ότι τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να αντέξουν μια εκροή καταθέσεων σε σχέση με τις εκλογές του 2012.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, ο οίκος εκτιμά ότι το 2% του συνόλου των καταθέσεων του τραπεζικού συστήματος έχουν αποσυρθεί. Ο ρυθμός των αναλήψεων είναι πιθανό να επιταχυνθεί πριν και μετά τις εκλογές.

Αλλά οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν περισσότερη πίεση εάν το πολιτικό ρίσκο παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η πρόσβαση των τραπεζών στις διευκολύνσεις ρευστότητας της ΕΚΤ εξαρτάται από το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο διεθνές πρόγραμμα διάσωσης. 

Μια παρατεταμένη εκλογική διαδικασία και ένα αδιέξοδο μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας κατά τη διαπραγμάτευση για παράταση του μνημονίου δεν είναι στις προσδοκίες μας, αλλά κάτι τέτοιο θ' αυξήσει τις πολιτικές αβεβαιότητες και τους κινδύνους για τις τράπεζες, αναφέρει το σημείωμα του οίκου αξιολόγησης Fitch που δημοσιεύει η Financial Times.