Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Μιλώντας σε δείπνο εργασίας του Economist  στην Αθήνα, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι «η Ελλάδα καλύπτει όλα τα κριτήρια της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας είναι «ο ιδανικός αποδέκτης».

Όπως είπε, η προϋπόθεση που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αγορά κρατικών ομολόγων είναι το κράτος αυτό να βρίσκεται σε πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι την Πέμπτη όπου θα ξεκινήσει η αγορά, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Παράλληλα, εκτίμησε το ποσό στα 15,9 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χαρδούβελης επεσήμανε, ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την 1η Μαρτίου θα σταματήσει την παροχή της συνήθους ρευστότητας που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες και που, τον Δεκέμβριο 2014 ανέρχονταν σε περίπου 56 δισ. ευρώ, προειδοποιώντας ότι η μόνη διέξοδος για τις τράπεζες σε περίπτωση διακοπής της χρηματοδότησης θα είναι η χρήση του μηχανισμού ELA. 

Και  υπογράμμισε:

Η μόνη διέξοδος για τις τράπεζες θα είναι η χρήση μηχανισμού ELA (Emergency Liquidity Assistance) της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί με αποκλειστικό εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο και κοστίζει περισσότερο (κόστος ELA: 155 μβ έναντι 5 μβ της ΕΚΤ). Το επιπλέον κόστος θα πιέσει τα εγχώρια επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων και νοικοκυριών ακόμα πιο ψηλά. Ήδη τρείς από τις τέσσερις τράπεζες έχουν αιτηθεί την συμμετοχή στο ELA προβλέποντας ότι οι ανάγκες τους σε ρευστότητα θα αυξηθούν την επόμενη περίοδο κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας που συνεπάγονται οι πολιτικές εξελίξεις. Στις 28 Φεβρουαρίου τελειώνει το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα. Άρα αν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, απαιτείται παράταση του Προγράμματος, η οποία προϋποθέτει αίτημα της ελληνικής κυβέρνηση ώστε να μην χάσουμε τα όσα περιγράφθηκαν αναλυτικά παραπάνω. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι σημαντικές για να αφήσουμε την προσπάθεια να πάει χαμένη.

Ακόμα ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι «η χώρα θα καθορίσει μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους, τους όρους που θα διέπουν τον ευρωπαϊκό προληπτικό μηχανισμό στήριξης, τον ECCL (Enhanced Conditions Credit Line). Το ποσό της πιστωτικής αυτής γραμμής αναμένεται να προέλθει από την επιστροφή του μεγαλύτερου ποσού, περίπου 10 δισ. ευρώ, από το ΤΧΣ. Η ύπαρξη του ECCL θα μειώσει και τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από τις αγορές. Η χώρα θα έχει ικανοποιητική πρόσβαση στην χρηματοδότηση των αναγκών της από την ελεύθερη αγορά».