Τα κράτη μέλη του ευρώ πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας Ρίμαντας Σάτζους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δήλωσε ότι αναμένει πως η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ θα υποχωρήσει περαιτέρω καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην ανάληψη «αποτελεσματικών, αλλά αρκούντως προσεκτικών» ενεργειών αυτή την εβδομάδα.

Ακόμη υποστήριξε ότι στη Λιθουανία υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη λήψη νέων μέτρων ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Ο Σάτζους θα λάβει μέρος για πρώτη φορά στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την είσοδο της Λιθουανίας στην ευρωζώνη στις αρχές του 2015, όταν έγινε το 19ο μέλος της. Αναμένεται να λάβει το βάπτισμα του πυρός.

Ο Σάτζους διαβεβαίωσε πως δεν συζητείται η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κατέστησε πάντως σαφές ότι συντάσσεται με τις συντηρητικές απόψεις των κρατών του ευρωπαϊκού βορρά, ιδίως της Γερμανίας:

«Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο αρχές τις οποίες εμείς (σ.σ. η ευρωζώνη) πρέπει να τηρούμε αυστηρά. Πρώτα απ' όλα, εμείς στην Ευρώπη είμαστε ενωμένοι παρά τις διαφορές μας και κάθε χώρα μπορεί και πρέπει να επιλέγει η ίδια την τύχη της εκλέγοντας δημοκρατικά την κυβέρνησή της. Η δεύτερη αρχή είναι πως οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει πρέπει να τηρούνται».