Στήριξη από την Παγκόσμια Τράπεζα σε αριθμό μεταρρυθμιστικών έργων αναμένει η Σερβία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντούσαν Βούγιοβιτς.

Στη διάρκεια συνεδρίου του Euromoney (Central and Eastern Europe 2015), οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στη Βιέννη, ο σέρβος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι 512 εταιρείες βρίσκονται στη λίστα των υπό ιδιωτικοποίηση εταιρειών και ότι 188 εταιρείες που απασχολούν περίπου 5.000 άτομα, πιθανότατα θα πτωχεύσουν.

Παρά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Σερβία τον Μάιο του 2014, οι μεταρρυθμίσεις δεν θα καθυστερήσουν, υπογράμμισε ο κ. Βούγιοβιτς.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2015 θα καταγραφεί συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5%, ενώ μια θετική τάση αναμένεται το 2016.

Η Σερβία πρέπει να προσελκύσει ξένους επενδυτές, να κατασκευάσει και να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της, με στόχο να έλθει πιο κοντά στην ευρωπαϊκή αγορά, σημείωσε ο κ. Βούγιοβιτς.

Η Σερβία έχει, επίσης, πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όμως η ίδρυση μιας τράπεζας που θα μπορούσε να καλύψει τα "κακά" δάνεια θα ήταν πολύ ακριβή για τη χώρα, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό και πιο φθηνό για τη Σερβία να εργαστεί μαζί με τις εμπορικές τράπεζες και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας (NBS) για την εξεύρεση κατάλληλης λύσης σε αυτό το θέμα.

Ο κ. Βούγιοβιτς επεσήμανε ακόμη ότι η πορεία των εξαγωγών, οι προβλέψεις για αύξηση της απασχόλησης τους επόμενους μήνες, αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων, αναμένεται πως θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.