Έτοιμο να εκπονήσει νέο πακέτο χρηματοδότησης προς την Ουκρανία εμφανίζεται το ΔΝΤ, με αντάλλαγμα μία συμφωνία διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος και υπέβαλε το σχετικό αίτημα, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους:

«Εγώ θα το υποβάλλω (σ.σ.το αίτημα) στο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα συνέλθει το συντομότερο δυνατόν. Θα προτείνω την έγκρισή του».

Η Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία, αλλά είπε ότι το νέο σχέδιο θα αντανακλά τη δέσμευση της Ουκρανίας για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνάντησε τον Ουκρανό πρόεδρο στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο Πέτρο Ποροσένκο περιόρισε την παραμονή του στο ελβετικό θέρετρο για να επιστρέψει βιαστικά στο Κίεβο, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στα ανατολικά της Ουκρανίας.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική οικονομική και χρηματοοικονομική κατάστασή μας, η Ουκρανία ζητά μια Διευρυμένη Χρηματοδοτική Διευκόλυνση (EFF) για να αποκατασταθεί μια πιο μακροπρόθεσμη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», τόνισε η υπουργός Οικονομικών Νατάλια Γιαρέσκο από την πλευρά της.

«Θα διαβουλευθούμε επίσης με εκείνους που διακρατούν τα κρατικά ομόλογά μας με σκοπό τη βελτίωση της βιωσιμότητας του μεσοπρόθεσμου χρέους μας. Η EFF θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε πρόσβαση σε πρόσθετους πόρους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μας παρέχουν τη δυνατότητα επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη, την αποκατάσταση ενός επιπέδου επαρκών συναλλαγματικών αποθεμάτων και την εξασφάλιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο μέλλον», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας.