Με τίτλο «Μπορεί να αντέξει ένα Grexit η ευρωζώνη;»  ο αρθρογράφος του Guardian, Φίλιπ Ίνμαν, διερωτάται αν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη και τονίζει οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν ξοδέψει ατελείωτες ώρες για μία οικονομική οχύρωση, ικανή να αντιμετωπίσει μία ελληνική έξοδο.

Στο άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας, ο Ίνμαν σημειώνει ότι «από το 2010, όταν η Αθήνα δεν ήταν σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τα ξένα δάνειά της και ζήτησε πακέτο διάσωσης 120 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι Βρυξέλλες προσπάθησαν να εμποδίσουν μία νέα κατάρρευση και επανάληψη της κρίσης που πάγωσε κάθε έννοια ανάκαμψης».

Στη συνέχεια επισημαίνει ότι σήμερα ένα Grexit θα αποδυνάμωνε τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, το κόστος για τη γερμανική κυβέρνηση θα έφτανε μέχρι και τα και 77 δισ. ευρώ, ενώ για το ΔΝΤ ένα μέρος των δανείων του. Παράλληλα, τονίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι απίθανο να τρομάξει τις διεθνείς αγορές ή να υπονομεύσει το ενιαίο νόμισμα.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, που αντικατοπτρίζουν τη σταθερότητα της οικονομίας μίας χώρας, έχουν παραμείνει σταθερά, ενώ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις αυξάνονταν» τονίζει.

Και συνεχίζει: 

Εν μέρει, οι αναλυτές λένε ότι τα 440 δισ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) που συγκέντρωσαν οι Βρυξέλλες είναι μία αρκετά μεγάλη προφύλαξη. Επίσης, έχουν διερευνήσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και έκριναν ότι ο ηγέτης του, ο Αλέξης Τσίπρας, έχει δώσει στον εαυτό του αρκετό περιθώριο για ελιγμούς, ώστε να μαλακώσει την προηγούμενη σκληροπυρηνική στάση του.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι ακόμα υπάρχουν φόβοι ότι ο σύνδεσμος που κρατά ενωμένη την ευρωζώνη μπορεί να χαλαρώσει, ειδικά αν επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει εντός της νομισματικής ένωσης.

«Το Ινστιτούτο Bruegal των Βρυξελλών δεν είναι το μόνο thinktank που πιστεύει ότι το εκτιμώμενο στα 250 δισ. ευρώ κόστος μίας ελληνικής εξόδου, μπορεί να πλήξει την ευρωζώνη και να καθυστερήσει την ανάπτυξη για μία δεκαετία. 

Επικαλείταιμ τον Ζόλτ Ντάρβας, έναν από τους οικονομολόγους του Ινστιτούτου, ο οποίος δήλωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση από τους ευρωπαίους εταίροτυς, αλλά το ύψος του θα είναι μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 20 με 30 δισ. 

Συγκρίνετε τη δυσκολία αυτού του πρόσθετου κεφαλαίου με τις ζημιές από το υπάρχον μερίδιο των περίπου 250 δισ. των δανειστών στο ελληνικό χρέος (Σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης, δάνεια του EFSF, του ΔΝΤ, χρήματα που οφείλονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σε εθνικές κεντρικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα) και των διαφόρων τύπων αξιώσεων της ΕΚΤ από την Ελλάδα σε μία περίπτωση Grexit». Ο Ντάρβας είπε ακόμη ότι τα ελληνικά δάνεια μπορεί να επεκταθούν για να βοηθήσουν την Αθήνα να με τις καθυστερημένες πληρωμές και να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την ανοικοδόμηση.

Ο αρθρογράφος παραθέτει τις εκτισμήσεις του Ifo με έδρα το Μόναχο, ότι μία έξοδος της Ελλάδας θα κοστίσει 77 δισ. ευρώ στη Γερμανία. Ο πρόεδρός του Χανς Βέρνερ Ζιν είχε αναφέρει ότι θα ήταν καλύτερο να αφήσουν την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Υποστήριξε πρόσφατα ότι οι απώλειες από το Grexit θα ήταν μικρότερες από ότι εκείνες της παραμονής της Ελλάδας με ατελείωτα δάνεια και διαγραφές χρέους.

Οπως αναφέρει ο Guardian, ο Τσίπρας θέλει να διαγραφεί μέρος του χρέους της Αθήνας. Αυτό θα επέτρεπε στην Ελλάδα μία μερική χρεοκοπία εντός ευρώ. Οι Βρυξέλλες χαρακτήρισαν αφελή αυτήν την πολιτική, έστω μόνο γιατί η Ιρλανδία και η Πορτογαλία που έχουν επίσης μεγάλο χρέος, θα ζητήσουν το ίδιο. Μία χρεοκοπία που περιλαμβάνει και έξοδο από το ευρώ θα σήμαινε 100% εξαφάνιση του χρέους της Αθήνας προς τις ευρωπαϊκές κυβέρνήσεις, αλλά θα άφηνε ένα σημαντικό χρέος στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς καμία άλλη πρόσβαση σε κεφάλαια πέρα από τους φόρους που καταβάλλονται στο δημόσιο ταμείο.

«Μία νεόκοπη δραχμή θα ήταν αρκετή για να προσελκύσει τουρίστες, αλλά χωρίς τις επενδύσεις σε νέα ξενοδοχεία, η βιομηχανία μόλις μετά βίας θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Ομοίως, θα ήταν απίθανες οι επενδύσεις σε νέες βιομηχανίες, εκτός αν ο κ. Τσίπρας τηρούσε την υπόσχεσή του για ξερίζωμα της διαφθοράς, κάτι που έχει διαφύγει από τη Νέα Δημοκρατία. Ίσως το ΔΝΤ να προσέφερε τη στήριξή του, αλλά τα κεφάλαιά του, όπως και της ΕΕ, έρχονται με περισσότερη λιτότητα», καταλήγει το δημοσίευμα.