Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Υπό όρους εντάσσεται η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, το οποίο αρχίζει από τον Μάρτιο και προβλέπει αγορές 60 δισ. ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα τον κ. Ντράγκι δεν αποκλείονται τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διευκρινίζοντας ότι σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα (από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια.

Πιο αναλυτικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs), σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι και για την Ελλάδα θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. πενταετή ομόλογα).

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι για την περίπτωση της Ελλάδος η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προϋποθέτει ότι είναι σε ισχύ η εξαίρεση που είχε θεσπίσει η ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.

Αγορές έως 60 δισ. το μήνα τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η Τράπεζα θα αγοράζει, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ για ένα χρόνο, τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016, με στόχο ο πληθωρισμός να ανέλθει στο 2% γεγονός που σημαίνει ότι το συνολικό ποσό ξεπερνά το 1,1 τρισ. ευρώ.

Για να υπάρξει, πράγματι, η ανάπτυξη, πρόσθεσε, πρέπει να γίνουν επενδύσεις και αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει την εμπιστοσύνη από την πλευρά των επενδυτών και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι, τόνισε, θέμα των κυβερνήσεων.

Ο κ. Ντράγκι παρέκαμψε τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ – κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας – όσον αφορά στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, αν και αναγκάσθηκε να δεχθεί τις αντιρρήσεις της Γερμανίας στον επιμερισμό του κινδύνου από τις αγορές κρατικών ομολόγων σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Έτσι, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι τον κίνδυνο μη αποπληρωμής των ομολόγων κάθε χώρας θα έχει η αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζά της που θα τα αγοράζει, ενώ η ΕΚΤ (και συνεπώς όλες οι χώρες – μέλη) θα αναλαμβάνει τον κίνδυνο μόνο για το 8% των συνολικών αγορών ομολόγων. Επίσης, ο κίνδυνος θα επιμερίζεται σε όλες τις χώρες για τις αγορές ομολόγων ευρωπαϊκών θεσμών (όπως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων), οι οποίες αντιστοιχούν στο 12% του συνολικού προγράμματος, οπότε η διάχυση του κινδύνου θα αφορά στο 20% των συνολικών αγορών (περίπου 220 δισ. ευρώ).

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε, πάντως, ότι οι αγορές των ομολόγων θα αποφασίζονται κεντρικά από τη Φρανκφούρτη και συνεπώς δεν τίθεται θέμα παράκαμψης της ενιαίας νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Ενδιαφέρον έχει ότι υπήρξε μεγάλη πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ υπέρ της άμεσης έναρξης της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης. Τόσο μεγάλης, που όπως είπε ο κ. Ντράγκι, δεν χρειάσθηκε να γίνει ψηφοφορία. Επιπλέον, όλα τα μέλη του Δ.Σ. – ακόμη και οι Γερμανοί που διαφώνησαν με την υλοποίηση της πολιτικής αυτής – συμφώνησαν ότι η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το μέσο αυτό, καθώς αποτελεί ένα μέτρο νομισματικής πολιτικής. Συναίνεση υπήρξε και στον περιορισμό της κοινής ανάληψης κινδύνου στο 20% του προγράμματος.

Λίγο νωρίτερα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι παραμένει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της 0,05%, όπως αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο κατά τη σημερινή συνεδρίαση.