Σε τοποθέτηση για τη συζήτηση γύρω από το ελληνικό χρέος προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου  Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Soir, επεσήμανε πως «δεν είναι δυνατό να τεθούν τα πάντα σε αναδιαπραγμάτευση».

«Διότι τότε και οι υπόλοιπες χώρες, που βρίσκονται σε δυσκολία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, θα ζητήσουν παρόμοια μεταχείριση. Και αυτό θα είναι το τέλος του ευρώ» επισημαίνει επισημαίνει και προσθέτει: 

«Η συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση δεν είναι το ίδιο πράγμα με την κατοχή εθνικού νομίσματος. Δεν μπορούμε πλέον να επιλέξουμε το ύψος των επιτοκίων, ούτε να τροποποιήσουμε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Για το Βέλγιο, η υποτίμηση του 1982 ήταν πολύ χρήσιμη. Όμως, αυτό δεν γίνεται πλέον στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης. Ένα από τα μεγάλα δράματα της Ελλάδας είναι ότι δεν μπορεί πλέον να προβεί σε υποτίμηση. Δεν είμαι τυφλός όσον αφορά την κατάσταση της Ελλάδας: το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 25% και η ανεργία αυξήθηκε κατά πολύ, ιδιαίτερα στην κατηγορία των νέων. Όμως, οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η δέσμευσή τους σε μια νομισματική ένωση σημαίνει την ανάληψη ισχυρών υποχρεώσεων για δημοσιονομική πειθαρχία, για ευέλικτο οικονομικό σύστημα, κλπ».

Ωστόσο, ο Βέλγος υπουργός, αφήνει να εννοηθεί ότι ορισμένα πράγματα θα μπορούσαν να μπουν σε αναδιαπραγμάτευση:

«Ας πάρουμε το χρέος. Η δομή του ή η επιμήκυνση της ωρίμανσής του, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τεθεί σε αναδιαπραγμάτευση. Όχι όμως να πάμε πιο πέρα, γιατί θα είχε το ρίσκο να τεθούν όλα στο τραπέζι. Και αυτό δεν είναι δυνατό».