Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο γάλλος πρόεδρος για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε μαζικές αγορές αξιόγραφων, ωστόσο προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

«Με σεβασμό στην ανεξαρτησία της, μπορώ να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τις αποφάσεις αυτές», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ κατά την άφιξή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Παράλληλα εκτίμησε ότι η ΕΚΤ έκανε το καθήκον της όταν «έδινε μάχη κατά της ανεργίας» και έθετε «ως προτεραιότητα την ανάπτυξη».

Ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ «δεν θα πρέπει να μας εμποδίσουν να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας».

Η θέση αυτή του Ολάντ ταυτίζεται με εκείνη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε σήμερα ότι «η απόφαση της ΕΚΤ δεν μπορεί να μας βγάλει από τον δρόμο» των μεταρρυθμίσεων που κρίνονται απαραίτητες για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Θα ήταν πολύ απλό να πούμε: αφού η ΕΚΤ θα χορηγήσει ρευστότητα, θα ευνοήσει την ανάπτυξη, δεν έχουμε τίποτα πια να κάνουμε», υπογράμμισε ο Ολάντ και πρόσθεσε: «θα πρέπει πάντα να είμαστε ανταγωνιστικοί, ελκυστικοί και να φροντίζουμε ώστε η καινοτομία να βρίσκεται στην καρδιά των πολιτικών μας».