Την αναγκαιότητα συμφωνίας της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές τονίζει σε έκθεσή της η αμερικανική Goldman Sachs τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν «παραχωρήσεις από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην έκθεση με τίτλο «Ελλάδα: Η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί και θα κορυφωθεί αρκετά μετά τις εκλογές», η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αυξάνει τις προσδοκίες και βοηθάει ώστε να υπάρξουν καλύτερες χρηματοδοτικές συνθήκες.

'Ετσι, με αφορμή την απόφαση της ΕΚΤ η Goldman Sachs τονίζει ότι «κλειδί» είναι η συμφωνία της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές, όπως και η τήρηση του προγράμματος, κάτι το οποίο θα αποδειχθεί δύσκολο για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σς περίπτωση μη συμφωνίας, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας σχεδόν στο σύνολο της οικονομίας, ενώ η χώρα θα χάσει τη στήριξη που θα παράσχει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

«Μία συμφωνία με την τρόικα είναι απαραίτητη για να ανοίξουν και πάλι οι αγορές κεφαλαίων για την Ελλάδα και να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας που εκτιμώνται μεταξύ 6 δισ. και 15 δισ. ευρώ το 2015 (ανάλογα με τις οικονομικές παραδοχές). Χωρίς τη χρηματοδότηση αυτή θα ακολουθούσε μία πιθανή χρεοκοπία» και αυτοί που κινδυνεύουν να μην πληρωθούν είναι η ΕΚΤ (περίπου 7 δισ. ευρώ από τα ομόλογά της λήγουν φέτος) και το ΔΝΤ (λήγουν δάνειά του ύψους 8,6 δισ. ευρώ). Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τους επίσημους δανειστές (και ιδιαίτερα την ΕΚΤ), το πιο πιθανό αντίποινο θα ήταν ότι η ΕΚΤ θα σταματούσε την παροχή χορήγησης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).

«Σε μία τέτοια περίπτωση, η εγχώρια οικονομία θα συρρικνωνόταν, καθώς θα υπήρχαν περιορισμοί στις αναλήψεις καταθέσεων και, κυπριακού τύπου περιορισμοί στις εκροές κεφαλαίων».

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι μια τέτοια συμφωνία θα είναι σχετικά απλή υπό μια κυβέρνηση ΝΔ, δεδομένων των προεκλογικών δεσμεύσεών της, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε ένα εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το πλαίσιο του προγράμματος της τρόικας. Μια συμφωνία με τους δανειστές θα απαιτούσε σημαντικές παραχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το πρόγραμμά του, αφού θα πρέπει να δεσμευθεί σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τη δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει την πλειοψηφία της Βουλής να ψηφίσει υπέρ ενός συμβιβασμού κάνοντας λόγο για κοινοβουλευτικό κόστος που πλήρωσαν τα τελευταία χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 

«Οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί είναι αρκετά υψηλές, επομένως μια διάψευσή τους θα μπορούσε να έχει μεγάλος κόστος για το κόμμα» επισημαίνεται.

«Μια έγκαιρη συμφωνία τον Φεβρουάριο ή παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μέχρι τον Ιούνιο;» αναρωτιέται η Goldman Sachs θέτοντας ως κλειδί το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών.

«Μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολα διλήμματα από νωρίς. Είτε αυτά τα διλήμματα οδηγήσουν σύντομα σε σύγκρουση με την τρόικα, τον Φεβρουάριο, είτε οδηγήσουν σε μια παρατεταμένη περίοδο διαπραγματεύσεων μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών ξεκινήσει στη σωστή βάση» σημειώνεται.

Η έκθεση προσθτει ότι η εμπειρία των διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία οδήγησε στην διακοπή του πρώτου προγράμματος το 2011, υποδηλώνει ότι μια συγκρουσιακή στάση από νωρίς μπορεί να οδηγήσει σε μια πρόωρη ρήξη. Σε αντίθεση, η μετριοπάθεια και η διαπραγμάτευση με καλή θέληση θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει χρόνο και χώρο για τη νέα κυβέρνηση.

«Κατά συνέπεια, η επιλογή του υπουργού Οικονομικών θα είναι το κλειδί για την πορεία της Ελλάδας, καθώς αυτός είναι που θα δώσει τον τόνο των διαπραγματεύσεων και θα ελιχθεί σε περίπτωση αδιεξόδου» τονίζεται.

Και καταλήγει η έκθεση ότι «η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να κάνει το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους της συζήτησης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών πιο πιεστικούς».