Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Αντιμέτωπη με τον βραχνά των φόρων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση μετά την «στάση πληρωμών» που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. 

Η προεκλογική περίοδος και η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν χιλιάδες φορολογούμενους στο να σταματήσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να παρατηρείται «τρύπα» πάνω από 600 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα μόνο τον Δεκέμβριο.

Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ για το 2014 παραμένει ανοικτός και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μάχη προκειμένου να μην έρθει αντιμέτωπη με δυσάρεστες εκπλήξεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως αν πάνε καλά οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ αλλά και των νέων ρυθμίσεων οφειλών τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.
Ήδη 54.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν τα νέα μειωμένα εκκαθαριστικά ή με πλήρη απαλλαγή από τον φόρο έπειτα από την διόρθωση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Η νέα τελευταία παρτίδα εκκαθαριστικών φέρνει εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες ακινήτων που δικαιούνται έκπτωση 20% στο φόρο καθώς το 2013 είχαν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οικονομικά αδύναμους φορολογούμενους που δικαιούνται έκπτωση 50% και τρίτεκνους, πολύτεκνους ή ανάπηρους που έχουν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΦΝΙΑ.

Για όσους προκύπτουν μειώσεις φόρου, εφόσον έχουν καταβληθεί κάποιες δόσεις τότε το ποσό που απομένει έχει υπολογιστεί εκ νέου με συμψηφισμό του φόρου που έχει ήδη πληρωθεί, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με όσους τελικά χάνουν τις εκπτώσεις ή την απαλλαγή.
Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε εκ νέου, συμψηφίστηκε με το φόρο που έχει ήδη πληρωθεί και το νέο ποσό του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.  

Την ίδια ώρα όμως τα πράγματα είναι απαισιόδοξα και στο κομμάτι των ρυθμίσεων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τον Δεκέμβριο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών σημείωσε αύξηση κατά 1,268 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να ανέλθει στα 73,7 δισ. ευρώ. Από αυτό οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2014 ανήλθαν σε 13,7 δισ. ευρώ, από 12,5 δισ. ευρώ στο 11μηνο 2014 και τα υπόλοιπα (60,2 δισ. ευρώ) αφορούν σε παλαιές οφειλές. 

Σύμφωνα με τον στόχο του Μνημονίου, το Δημόσιο θα έπρεπε να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από παλαιές οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ εισέπραξε 1,561 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις νέες οφειλές θα έπρεπε να εισπράξει το 25% των νέων οφειλών και εισέπραξε το 15,3%.