Να σέβονται το Σύμφωνο Σταθερότητας κάλεσε τις Βρυξέλλες και τις χώρες της Ευρωζώνης ο Ιβ Μερς μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung ο Μερς τόνισε ότι «δεν μπορούμε πάντα να προσφεύγουμε μόνο στη νομισματική πολιτική» για την επίλυση των προβλημάτων εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη.

«Ενώ επικαλούνται συνεχώς την ΕΚΤ, βλέπουμε την ίδια στιγμή πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από αίτημα ορισμένων κρατών, θέλει να χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και το νομισματικό σύμφωνο», τόνισε και πρόσθεσε ότι »η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα πρέπει να δέχεται επηρεασμούς». 

«Οι χώρες που έχουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας καλούνται να τα διορθώσουν και να μην διατυπώνουν συνεχώς απαιτήσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική», είπε ο Μερς, αναφερόμενος κυρίως στην Ελλάδα και στις αυριανές βουλευτικές εκλογές. «Είναι ευθύνη των ελλήνων ψηφοφόρων να επιλέξουν την κυβέρνηση που πιστεύουν ότι θα προσφέρει καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η μείωση του χρέους και της ανεργίας προϋποθέτουν μια σταθερή οικονομική πολιτική».