Ενάντια στην απόφαση της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση τάχθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Νοτ.

Στη συνέντευξη του που μεταδόθηκε σήμερα, ο Νοτ είπε πως ο κυριότερος αντίκτυπος αυτής της πολιτικής μπορεί να είναι ότι θα μειωθεί η τιμή του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων.

Εξηγώντας την επιφυλακτική στάση του για την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ο Νοτ τη χαρακτήρισε «μέσο τελευταίας καταφυγής» το οποίο η ΕΚΤ θα ήταν καλύτερα να κρατούσε στο οπλοστάσιό της.

«Θα υπάρξουν κάποια αποτελέσματα από αυτή την πολιτική αγοράς [κρατικών ομολόγων], αλλά κατά πόσον θα είναι αρκετά για να τη δικαιώσουν –ότι έχουμε χρησιμοποιήσει ένα τόσο ισχυρό φάρμακο, με σημαντικές παρενέργειες- θα πρέπει να το δείξει το μέλλον», πρόσθεσε.

Ο Νοτ είπε ότι δεν γνωρίζει τι θα κάνει η ΕΚΤ αν δεν καταφέρει να επαναφέρει τον πληθωρισμό, που τώρα κινείται γύρω στο μηδέν, σε ένα επίπεδο κάτω του 2% όπως είναι ο στόχος της.

«Αυτό ήταν κατά κάποιο τρόπο το τελευταίο εργαλείο που είχαμε αφήσει στην εργαλειοθήκη μας», είπε και προσέθεσε:

«Αν συνεχίσεις στον δρόμο τού να ξεκινάς τη μηχανή κοπής χρήματος, μπορείς βέβαια να αγοράσεις ό,τι έχει να πουλήσει η κοινωνία… αλλά απομακρύνεσαι όλο και περισσότερο από τον πυρήνα της δουλειάς μιας κεντρικής τράπεζας».