Κατά της απόφασης της ΕΚΤ η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας

Κατά της απόφασης της ΕΚΤ η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας

Ενάντια στην απόφαση της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση τάχθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Νοτ.

Στη συνέντευξη του που μεταδόθηκε σήμερα, ο Νοτ είπε πως ο κυριότερος αντίκτυπος αυτής της πολιτικής μπορεί να είναι ότι θα μειωθεί η τιμή του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων.

Εξηγώντας την επιφυλακτική στάση του για την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ο Νοτ τη χαρακτήρισε «μέσο τελευταίας καταφυγής» το οποίο η ΕΚΤ θα ήταν καλύτερα να κρατούσε στο οπλοστάσιό της.

«Θα υπάρξουν κάποια αποτελέσματα από αυτή την πολιτική αγοράς [κρατικών ομολόγων], αλλά κατά πόσον θα είναι αρκετά για να τη δικαιώσουν –ότι έχουμε χρησιμοποιήσει ένα τόσο ισχυρό φάρμακο, με σημαντικές παρενέργειες- θα πρέπει να το δείξει το μέλλον», πρόσθεσε.

Ο Νοτ είπε ότι δεν γνωρίζει τι θα κάνει η ΕΚΤ αν δεν καταφέρει να επαναφέρει τον πληθωρισμό, που τώρα κινείται γύρω στο μηδέν, σε ένα επίπεδο κάτω του 2% όπως είναι ο στόχος της.

«Αυτό ήταν κατά κάποιο τρόπο το τελευταίο εργαλείο που είχαμε αφήσει στην εργαλειοθήκη μας», είπε και προσέθεσε:

«Αν συνεχίσεις στον δρόμο τού να ξεκινάς τη μηχανή κοπής χρήματος, μπορείς βέβαια να αγοράσεις ό,τι έχει να πουλήσει η κοινωνία… αλλά απομακρύνεσαι όλο και περισσότερο από τον πυρήνα της δουλειάς μιας κεντρικής τράπεζας».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο