Μελέτη με τίτλο «Πώς πρέπει η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση να μεταχειριστεί τα κράτη που είναι απρόθυμα να κάνουν μεταρρυθμίσεις» δημοσιεύει  το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας (Institut der deutschen Wirtschaft, IW – Koeln), την επόμενη μέρα των ελληνικών εκλογών.

Όπως αναφέρει η γερμανική Handelsblatt, η μελέτη 51 σελίδων εξετάζει πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, προκειμένου μία χώρα-μέλος της ευρωζώνης να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, χωρίς να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μελέτη υπογράφεται από τους Γερμανούς οικονομολόγους Thomas Schuster και Juergen Matthes.

Ωστόσο, ήδη υπάρχουν οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις στη συγκεκριμένη οικονομική μελέτη. «Δεν πιστεύω σε τέτοιου είδους λύσεις. Μία αποχώρηση μιας χώρας από την ευρωζώνη θα είχε πολιτικές, οικονομικές και πάνω από όλα ψυχολογικές αρνητικές συνέπειες» δήλωσε στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt ο αντιπρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Θόρστεν Σέφερ-Γκιούμπελ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις πρώτες λέξεις της μελέτης αναφέρεται ότι οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα αποκάλυψαν ότι η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση δεν έχει καμία σαφή διαδικασία για το πώς πρέπει να μεταχειριστούν τα κράτη, τα οποία -στο πλαίσιο ενός προγράμματος στήριξης- δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Το IW «αναπτύσσει τη βάση με την οποία μπορούν να μετριαστούν κατ΄ ελάχιστον τα επαπειλούμενα οικονομικά προβλήματα από μία έξοδο από την ευρωζώνη», σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης. Εξετάζεται, επομένως,  παρά την έλλειψη νομικού πλαισίου, έξοδος ή αποκλεισμός μιας χώρας από την ΟΝΕ μπορεί να αποτελέσει μία εφαρμόσιμη λύση.

Η έκθεση αναφέρει ότι:

1. Απαιτείται, μεσοπρόθεσμα, να δημιουργηθεί μία νομική οδός για μία έξοδο από την ΟΝΕ (όχι από την ΕΕ)».

2. Αν παραβιάζεται το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων σε ένα κράτος «πρέπει να αποφασίζεται από την ΕΕ το πάγωμα των πληρωμών των δόσεων».

3. Αν υπάρξει πλήρης άρνηση των μεταρρυθμίσεων από ένα κράτος της ΟΝΕ, τότε «η κεντρική τράπεζα της ίδιας χώρας θα αποκλείεται από το ευρωσύστημα. Αυτό θα αποτελούσε στην πραγματικότητα τον αποκλεισμό του εν λόγω κράτους από την ΟΝΕ».

Οι συντάκτες της μελέτης απορρίπτουν το ενδεχόμενο ενός νέου νομίσματος, τύπου κουπονιού, για τα κράτη που θα αποκλειστούν από την ΟΝΕ ή ενός παράλληλου νομίσματος.

Τέλος, παρουσιάζουν μια συνοπτική καταγραφή των νομισματικών ενώσεων, οι οποίες διαλύθηκαν, ξεκινώντας από το 1865 με τη «Λατινική νομισματική ένωση» και  φτάνοντας στην Τσεχοσλοβακία το 1993.