Συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας στην προώθηση της ανάπτυξης τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Προειδοποίησε εξάλλου για τον διπλό κίνδυνο από τον γερμανικό δημοσιονομικό «φετιχισμό» και τη γαλλική αδράνεια, όπως χαρακτηριστικά λέει.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μακρόν δήλωσε πως μια μεγαλύτερη σύγκλιση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης έχει ουσιαστική σημασία για να επιστρέψει η ένωση στην ανάπτυξη.

«Η Ευρώπη δεν θα ανακάμψει αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη γαλλο-γερμανική σύγκλιση. Αυτή η σύγκλιση περνάει από μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία και από την επανεξέταση στη Γερμανία της δημοσιονομικής και επενδυτικής πολιτικής της», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Ο κίνδυνος στη Γαλλία είναι η αδράνεια, επειδή στη Γαλλία ζουν καλά όσοι είναι αρκετά τυχεροί ώστε να είναι καλά τακτοποιημένοι», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός, προσθέτοντας πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Όσον αφορά στη Γερμανία, ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα με τον κ. Μακρόν, «μια νέα μορφή συντηρητισμού, την οποία αποτελεί ο φετιχισμός του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, η γοητεία που ασκεί η μείωση του χρέους, που αποτελεί επίσης σύμπτωμα μιας γηράσκουσας χώρας».

Ο Γάλλος υπουργός υποστήριξε επίσης ότι το ευρωπαϊκό επενδυτικό σχέδιο των 315 δισ. ευρώ, που παρουσιάσθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα έπρεπε να είναι περισσότερο φιλόδοξο και να περιλαμβάνει την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους, μια ιδέα που υποστηρίζεται από καιρό από τη Γαλλία, αλλά απορρίπτεται από τη Γερμανία.