Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο υποδέχτηκαν οι επενδυτές τη νέα κυβέρνηση. Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για μη συνεργασία με την τρόικα έπληξαν σημαντικά την αξιοπιστία της χώρας προς το εξωτερικό, βάζοντας φωτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και στα ομόλογα.Ταυτόχρονα ο ξένος Τύπος μιλά ανοικτά για κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών εάν δεν επιτευχθεί τελικά συμφωνία με τους δανειστές, ενώ οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης απειλούν την χώρα με υποβαθμίσεις.

Χθες, μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ το Bloomberg προειδοποίησε πως η Ελλάδα οδεύει προς κρίση ρευστότητας το Μάρτιο και θα βρεθεί χωρίς «μαξιλάρι» ασφαλείας για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε ετών. 

«Είναι μια κυβέρνηση πέντε ημερών που θέλει μία νέα συμφωνία που θα επιτρέπει περισσότερες δαπάνες, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών της. Το αδιέξοδο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τις πράξεις ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να αφήσει την κυβέρνηση χωρίς πηγή χρηματοδότησης, καθώς θα έχει απορρίψει τη βοήθεια της ΕΕ ενώ παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. 

Εικόνα διάλυσης για το Χρηματιστήριο

Η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησε τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε απώλειες 13%, με τις τράπεζες να αποτελούν το μεγάλο θύμα αφού έχασαν  πάνω από 35% μέσα σε πέντε ημέρες!
 
Τα μηνύματα που στέλνουν οι διεθνείς επενδυτές μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι για την κυβέρνηση Τσίπρα αφού κατά την διάρκεια των συναντήσεων του με ευρωπαίους αξιωματούχους πέραν από την κατάρρευση του ΧΑ, τα ομόλογα έπαιρναν φωτιά. 
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα της Παρασκευής με τις αποδόσεις να αγγίζουν το 14% για το 5ετές και το 17,5% για το 3ετές!

Απειλούν οι οίκοι αξιολόγησης

Εν μέσω του δυσμενούς κλίματος στις αγορές οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης απείλησαν ανοικτά με υποβαθμίσεις της Ελλάδας.

Το πρώτο βήμα έκανε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ο οποίος στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε έθεσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «credit watch negative» με προοπτική υποβάθμισης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο S&P πως κάποιες από τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που υποστηρίζει η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ασύμβατες με το πλαίσιο μέτρων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της.

«Αν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές για νέα βοήθεια, θα αποδυναμωθεί η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας και η πιστοληπτική της αξιοπιστία», προειδοποιεί ο οίκος.

Επίσης προσθέτει πως «για το λόγο αυτό τοποθετήσαμε την αξιολόγηση "Β/Β" της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε Credit Watch Negative. Μπορεί να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση, αν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φτάσουν σε αδιέξοδο, περιορίζοντας την δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της».

Ακολούθησε αντίστοιχη απειλή και από τον Moody' s ο οποίος έκρινε πως το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα αποτελεί αρνητικό πιστωτικό γεγονός γιατί επιμηκύνει τα ρίσκα χρηματοδότησης ρευστότητας και οικονομικής ανάπτυξης που ήδη υπάρχουν στη χώρα.

Σύμφωνα με τον οίκο ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός της Ελλάδας πιθανότατα θα αμφισβητήσει τη θέση της τρόικας ενώ υποστηρίζει ότι οι πολιτικές και χρηματοοικονομικές προκλήσεις θα επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και της πιστοληπτικής αξιολόγησής της.

Αντίστοιχη άποψη διατύπωσε και ο οίκος Fitch ο οποίος έκρουσε το καμπανάκι στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Fitch εκτιμά πως η κυβέρνηση μπορεί να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές αλλά τονίζει πως υπάρχει αυξημένο ρίσκο ότι οι παρατεταμένες και δύσκολες διαπραγματεύσεις θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη και τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.