Με διακοπή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες απειλεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δια του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, Έρκι Λικάνεν.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας προειδοποίησε ότι  η ΕΚΤ θα σταματήσει τη χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, αν δεν υπάρξει συμφωνία που θα διατηρήσει σε ισχύ ένα ελληνικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα της ΕΚΤ αφορά στην ρευστότητα που εξασφαλίζουν οι ελληνικές τράπεζες, δίνοντας ως ενέχυρο ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης για να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια.

Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει εκ νέου η ΕΚΤ επί του αιτήματος της Ελλάδας για ανανέωση του μηχανισμού ELA και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη σχετική απόφαση τη τράπεζας.

«Όχι» Μέρκελ σε κούρεμα υπό το φόβο αντιγερμανικού άξονα στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση αυξάνονται με την Άνγκελα Μέρκελ να απορρίπτει εκ νέου περεταίρω. 

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt τόνισε ότι «η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, εάν οι χώρες αυτές εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και μέτρα εξοικονόμησης».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «υπήρξε ήδη μια εθελοντική παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών, οι τράπεζες παραιτήθηκαν από δισεκατομμύρια απαιτήσεών τους στην Ελλάδα» και ξεκαθάρισε ότι «δεν βλέπει μια νέα διαγραφή του χρέους».

Χθες, υπήρξε συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ και Σούλτς στο Στρασβούργο με επίκεντρο τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση με τον Αλέξη τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο. Χαρακτηριστικό είναι σχόλιο της γαλλικής 

«Το Παρίσι, ξεκάθαρα θέλει να λειτουργήσει ως δίαυλος μεταξύ της Αθήνας και των ευρωπαίων πιστωτών. Το Βερολίνο, δεν θέλει να πιστέψει ότι το Παρίσι θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός μετώπου αντι-Μέρκελ στην Ευρώπη» σχολιάζει η εφημερίδα.

Στο Παρίσι εκτάκτως ο Βαρουφάκης

Οι παραπάνω εξελίξεις οδήγησαν τον υπουργό Οικονομικών στο να επισπεύσει το ταξίδι του στο Παρίσι. Συγκεκριμένα, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναχωρεί σήμερα για τη γαλλική πρωτεύουσα προκειμένουν να συναντηθεί την Κυριακή στις 6 το απόγευμα με τον γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν.