Καθώς οι πιστωτές της Ελλάδας αρνούνται στο αίτημα της νέας κυβέρνησης για αναδιάρθρωση χρέους, και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύει πως δεν θα δεχθεί περισσότερα δάνεια από το πρόγραμμα διάσωσης, η χώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο κρίσης ρευστότητας ακόμα και από τον επόμενο μήνα, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση της χρηματοοικονομικής θέσης της χώρας.

Σύμφωνα με μία πηγή, εκτός και εάν αυξηθεί το όριο των των 15 δισ. ευρώ στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Ελλάδας, η κυβέρνησης ενδεχομένως να ξεμείνει από χρήματα στις 25 Φεβρουαρίου, αναφέρει η μία από τις πηγές.

Με τους Έλληνες να αποσύρουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες και να καθυστερούν τις πληρωμές φόρων, ο κ. Τσίπρας θα μπορεί θα επιβιώσει λίγες μόνο εβδομάδες χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια κοινωνικής ασφάλισης και παρακρατώντας πληρωμές σε προμηθευτές, αναφέρει η πηγή. Έως τα τέλη Μαρτίου, αναφέρει το πρακτορείο, η χώρα θα έχει να αντιμετωπίσει μία υπαρξιακή επιλογή: Είτε ο κ. Τσίπρας να δεχθεί «σανίδα σωτηρίας» με όρους που έχει απορρίψει, είτε να βγει από το ευρώ.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ταξιδεύει στο Βερολίνο για την πρώτη συνάντηση του με τον Γερμανό ομόλογο του Βόλφγανγκ Σόιμπλε, με τον χρόνο που έχει στη διάθεση του να τελειώνει. Από την πλευρά τους οι Γερμανοί έχουν όλο τον χρόνο στη διάθεση τους.

Η Άνγκελα Μέρκελ περιμένει οι Έλληνες να τηρήσουν τις υφιστάμενες δεσμεύσεις τους προς την Ευρωζώνη και είναι έτοιμη να περιμένει μέχρι το Μάιο για να δει αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υποχωρήσει, αναφέρει μια πηγή με γνώση του τρόπου σκέψης της καγκελαρίου.