Η απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται ως εγγύηση ομόλογα είναι ενάντια στην εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, και όχι κατά των τραπεζών σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν εξαρτάται από το εθνικό χρέος ως εγγύηση. Στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν έκθεση σε ελληνικό χρέος περίπου 21 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, κάθε έλλειψη χρηματοδότησης μπορεί να καλυφθεί από τον ELA με αίτημα της ΤτΕ, σχολιάζει το Bloomberg.

Επομένως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κίνηση της ΕΚΤ θα έχει ελάχιστες παρενέργειες – στο βαθμό που δεν θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη το τραπεζικό σύστημα τις ερχόμενες ημέρες- και θα πρέπει να διαβαστεί ως εξής: Η ΕΚΤ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πιέζει προς μία ελάφρυνση του χρέους, από τη στιγμή που τοποθετήθηκε στη θέση του. Σήμερα, τονίζει το Bloomberg, η ΕΚΤ απάντησε στα αιτήματά του. Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχθεί να επανενταχθεί στο πρόγραμμα, η Κεντρική Τράπεζα δεν θα επιτρέψει το χρέος της χώρας να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση.

Οι επιπτώσεις είναι περιορισμένες σε επίπεδο αγορών, αλλά τεράστιες σε πολιτικό επίπεδο, σχολιάζει το Bloomberg.