Η απότομη ακύρωση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ως εγγύηση μετατοπίζει το βάρος στην Τράπεζα της Ελλάδας και απομονώνει τη χώρα, εκτός και εάν συμφωνήσει σε νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων εκτιμάει το Reuters.

Η απόφαση που σημαίνει ότι η ΤτΕ θα πρέπει να παράσχει με πρόσθετη έκτακτη ρευστότητα τις τράπεζες τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το πρακτορείο ήταν μία απάντηση της Φρανκφούρτης στην Αθήνα, καθώς αξιωματούχοι της ΕΚΤ θεωρούν πως η Αθήνα θέλει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα.

Τα όσα αποφασίστηκαν από το ΔΣ της ΕΚΤ έρχονται λίγες ώρες αργότερα από τη συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Η κίνηση της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters, δείχνει εκτεταμένη δυσαρέσκεια μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης αναφορικά με τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Η απροσδόκητη κίνηση έρχεται έπειτα από την έκκληση της νέας κυβέρνησης να συνεχίσει απρόσκοπτα η χρηματοδότηση καθώς διαπραγματεύεται το σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Η ΕΚΤ με αυτό τον τρόπο αρνήθηκε το αίτημα της κυβέρνησης, σχολιάζει το πρακτορείο που εκτιμά ότι με την απόφαση οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε δύσκολη θέση.