Σε ελάφρυνση του χρέους τριών χωρών της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί από τον ιό Έμπολα προχωράει το ΔΝΤ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να ελαφρύνει το χρέος της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε κατά 100 εκατ. δολάρια, καλώντας μάλιστα να αναληφθούν παρόμοιες πρωτοβουλίες και από άλλους διεθνείς πιστωτές προκειμένου να μπορέσουν οι χώρες αυτές να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που έχει στις οικονομίες τους η επιδημία.

Το Ταμείο προσέφερε εξάλλου στα τρία κράτη αυτά άτοκα δάνεια ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων, για τα οποία πάντως απαιτείται η έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του.

«Αυτές οι τρεις χώρες υφίστανται μια πολύ δραματική δοκιμασία, που συνδυάζει μια πανδημία, τον κίνδυνο απομόνωσης» και τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού, επισήμανε η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή «απειλή», πρόσθεσε η ίδια.

Οι ΗΠΑ είχαν προτείνει πρώτες στο ΔΝΤ να προσφέρει κάποιας μορφής ελάφρυνση χρέους στις τρεις φτωχές αυτές χώρες της Δυτικής Αφρικής, ώστε να μπορέσουν να δαπανήσουν περισσότερα για τη βελτίωση των κρατικών υπηρεσιών τους και την ανάταξη των οικονομιών τους.

Το ΔΝΤ συνήθως χορηγεί δάνεια, όχι δωρεές. Αλλά σήμερα ανακοίνωσε την ίδρυση ενός ειδικού καταπιστεύματος το οποίο θα χορηγεί δωρεές σε χώρες που πλήττονται από επιδημίες ή φυσικές καταστροφές.

Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι δύο χώρες έχουν ήδη δεσμευθεί να προσφέρουν υποστήριξη στο καταπίστευμα αυτό, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η ελάφρυνση χρέους αυτή κατά 100 εκατ. δολάρια θα επιτρέψει σε καθεμιά από τις τρεις χώρες να εξυπηρετεί χωρίς πρόβλημα τις οφειλές της προς το ΔΝΤ για τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα το Ταμείο.