Στις εξελίξεις μετά την απόφαση της ΕΚΤ αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Πάολο Μπαρέττα.

Μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia τόνισε:

«Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα όσα αποφάσισε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τη δυνατότητα και την ανάγκη να βρεθεί μια συμφωνία. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Χθες το βράδυ η ΕΚΤ πήρε την μόνη συμβατή απόφαση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τους οποίους πρέπει να ακολουθεί. Είναι μια ορθή, επισήμως, απόφαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει, σχετικά με την πολιτική περιοδεία του Έλληνα πρωθυπουργού, ότι η ανάγκη να βρεθεί μια λύση δεν είναι απόλυτα σαφής σε όλους. Για έναν απλό λόγο: Υπάρχει κανείς που έχει συμφέρον να βγει η Ελλάδα από την οικονομική και νομισματική ένωση; Οι συζητήσεις που γίνονταν πριν λίγα χρόνια, έχουν ξεπερασθεί. Και έχει καταστήσει σαφές, άλλωστε, και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, ότι δεν θέλει να βγει από το ευρώ».

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Ιταλίας υπογράμμισε, επίσης, ότι «ο ίδιος ο Ντράγκι τόνισε ότι χρειάζεται ένα σχέδιο, από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο να περιέχει μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να αλλάξει η όλη κατάσταση. Κάτι που αποτελεί και μια τοποθέτηση υπέρ της διαπραγμάτευσης, διότι όλοι θεωρούν ότι το μέχρι τώρα σχέδιο και πρόγραμμα, και το Ευρωπαϊκό, δεν είναι κατάλληλο για να ξεπερασθεί η κρίση».

Ο Πιερ Πάολο Μπαρέττα τόνισε, τέλος, ότι «και η συζήτηση για το χρέος εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, και η αναφορά, βέβαια, είναι σε μια συμφωνία που να επιτρέψει μια αναθεώρηση της κατάστασης, έχοντας και ένα συνολικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο να δείχνει μια διέξοδο».