Κάλεσμα προς τη G20 για ανάληψη δράσης ώστε να αποφευχθεί η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης του πλανήτη απηύθυνε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είναι καιρός να περάσουμε στη δράση (...). Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Εάν δεν αναληφθεί δράση, το υπερδεξαμενόπλοιο της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να συνεχίσει να παραμένει κολλημένο στα αβαθή της ανεπαρκούς ανάπτυξης και της πενιχρής δημιουργίας θέσεων εργασίας», σημείωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

Με ανάρτησή στο μπλογκ της, η Λαγκάρντ σημείωσε πως τα κράτη – μέλη της G20 πρέπει να θέσουν επειγόντως σε εφαρμογή «φιλόδοξες» διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ικανές να διοχετεύσουν άλλα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

«Έχουμε ανάγκη μια αποφασιστική επιτάχυνση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε πεδία όπως είναι αυτά του εμπορίου, της παιδείας, της υγείας (...) και των αποτελεσματικών υποδομών», σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να επωφεληθεί από την «ορμή» που σημαίνει η μείωση της τιμής του πετρελαίου στις αγορές, αλλά επίσης μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω της «υπέρμετρης μεταβλητότητας» η οποία συνδέεται με την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, προειδοποίησε η Λαγκάρντ, η οποία εμφανίστηκε ακόμη να φοβάται ότι η Ευρώπη θα παραμείνει σε μια «ασαφή» θέση για μια μακρά περίοδο.

Η άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου έναντι των σημαντικότερων άλλων νομισμάτων αποτελεί έναν ακόμη «κίνδυνο», ειδικά για τις αναδυόμενες οικονομίες, χώρες όπου οι τράπεζες και οι εταιρείες συνάπτουν δανειακές συμφωνίες αποτιμημένες στο αμερικανικό νόμισμα, καθώς η πορεία του δολαρίου ενδέχεται να περιπλέξει τις χορηγήσεις, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ.