«Να αναλάβουν δράση» για να αποφευχθεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης κάλεσε τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G-20 στην Κωνσταντινούπολη. 

«Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση (...). Το διακύβευμα είναι υψηλό. Χωρίς δράση, το σούπερτάνκερ της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να κολλήσει πάλι στα ρηχά νερά της χαμηλής ανάπτυξης» έγραψε η Λαγκάρντ στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ

Η Λαγκάρντ και οι υπουργοί Οικονομικών των ανεπτυγμένων και αναδυομένων χωρών της G20, οι οποίοι θα συναντηθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη στην τουρκική οικονομική πρωτεύουσα, πρέπει να εφαρμόσουν επειγόντως τις "φιλόδοξες" διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ.

«Χρειαζόμαστε μια αποφασιστική επιτάχυνση προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως το εμπόριο, η εκπαίδευση, η υγεία» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ

Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να απολαύσει την «ορμή» από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, αλλά θα μπορούσε επίσης να υποφέρει από «υπερβολική αστάθεια» που σχετίζεται με τη νομισματική ομαλοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποίησε επίσης η Λαγκάρντ, φοβούμενη ότι η Ευρώπη παραμένει σε ένα «θολό» τοπίο για μεγάλο χρονικό διάστημα.