Στόχος της κυβέρνησης της Κύπρου είναι να μην υπάρξει υπέρβαση στις δημόσιες δαπάνες κατά το τρέχον έτος, με σκοπό την παραμονή της οικονομίας στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, σύμφωνα με έγγραφο του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών που αποκάλυψε απόψε η κυπριακή κρατική τηλεόραση.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου, Χρίστος Πατσαλίδης, ανέφερε σε εγκύκλιό του προς όλα τα υπουργεία ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να εφαρμοστεί πιστά.

Το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται στην εγκύκλιο, δεν έχει πρόθεση να υποβάλει συμπληρωματικό προϋπολογισμό και συνεπώς όλα τα υπουργεία θα πρέπει να παραμείνουν εντός των ορίων του προϋπολογισμού.

Ο κ. Πατσαλίδης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανέφερε ότι η υποβολή αιτήσεων για πρόσθετες πιστώσεις θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί και να γίνεται μόνο για εξαιρετικές και επείγουσες περιπτώσεις που αφορούν εντελώς απρόβλεπτες και αναπόφευκτες δαπάνες.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών υποδεικνύει ότι όλα τα υπουργεία ή ανεξάρτητες υπηρεσίες, όταν υποβάλλουν προτάσεις προς το υπουργικό συμβούλιο, θα πρέπει να παρουσιάζουν την ακριβή κοστολόγηση της πρότασης, σημειώνοντας ότι θα συνοδεύεται από έκθεση του υπουργείου Οικονομικών για τις συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι λειτουργοί που εξουσιοδοτούν τη διενέργεια δαπανών πέραν των εγκεκριμένων θα είναι προσωπικά, χρηματικά και ποινικά υπεύθυνοι.

Ο κ. Πατσαλίδης υπογραμμίζει ότι εξίσου σημαντική είναι και η εντατικοποίηση των προσπαθειών για αύξηση των εσόδων, στο πλαίσιο των υφιστάμενων νομοθεσιών και ανάκτηση καθυστερημένων οφειλών προς το κράτος.