Η Ομάδα των Επτά (G7) πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν ένα σημαντικά μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγές ενήμερες για το θέμα.

Μία πηγή δήλωσε ότι το συνολικό πακέτο θα μπορούσε να ανέλθει στο ποσό των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων (35,4 δισεκατομμύρια ευρώ), στο οποίο θα υπολογίζεται η βοήθεια που έχει προσφερθεί ήδη, ωστόσο οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Μία δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή των συνομιλιών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο η πρόταση δεν έχει κατατεθεί επίσημα στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Μία ομάδα του Ταμείου που βρίσκεται στο Κίεβο για συνομιλίες με τις ουκρανικές αρχές σχετικά με την ενίσχυση της οικονομικής υποστήριξης της χώρας, είχε αναφέρει τον Ιανουάριο ότι το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει ένα μεγαλύτερο, πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο χρηματοδότησης από το τρέχον πρόγραμμά ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ), ωστόσο δεν είχαν δοθεί περαιτέρω πληροφορίες.

Η δεύτερη πηγή δήλωσε ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν πως τα 17 δισεκατομμύρια δεν θα ήταν αρκετά για τη στήριξη της Ουκρανίας, ωστόσο τόνισε ότι παραμονεύουν κίνδυνοι στην απόφαση να δοθεί ένα μεγάλο ποσό σε μια χώρα που μαστίζεται από εσωτερικές συγκρούσεις.