Αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ο επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Κωνσταντινούπολη, ο Βάιντμαν επεσήμανε χαρακτηριστικά:

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μακροπρόθεσμα μόνον εάν καταστήσει τα δημοσιονομικά της πιο σταθερά και την οικονομία της πιο ανταγωνιστική»

«Αλλά ασφαλώς, σε τελευταία ανάλυση, πρέπει να καταβάλει αξιόπιστες προσπάθειες να βελτιώσει την κατάσταση με βιώσιμο τρόπο, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί ξανά στα δυο της πόδια», συνέχισε ο επικεφαλής της Bundesbank.

Συνεχίζοντας, ο Βάιντμαν επέμεινε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ευρωζώνη να εκτεθεί στην υποψία ότι ενέχεται στην απαγορευμένη χρηματοδότηση κρατών με νομισματικά μέσα».

Ο ίδιος έκρινε ότι η νομισματική ένωση και οι τράπεζες της δεν έχουν πλέον τόσο μεγάλη έκθεση στην «έμμεση μετάδοση» της κρίσης από την Ελλάδα όσο αντιμετώπιζαν στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Ο Βάιντμαν υποστήριξε ακόμη πως δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων των νομισμάτων, λέγοντας ότι θεωρεί ότι οι τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες αντανακλούν τις διαφορές στους αναπτυξιακούς κύκλους στις διαφορετικές νομισματικές ζώνες.

Επανέλαβε εξάλλου τις επιφυλάξεις του έναντι του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με σκοπό να καταπολεμηθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη και να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη.

Ο Βάιντμαν έκρινε πως η ΕΚΤ εισέρχεται σε αχαρτογράφητες περιοχές, όπου υπάρχουν «ιδιαίτεροι κίνδυνοι» και πρόσθεσε:

«Δεν πρέπει να υπερβούμε τα όρια της νομισματικής πολιτικής ή να δώσουμε την εντύπωση πως βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά προβλήματα στην ευρωζώνη μπορεί να λυθούν με το τύπωμα χρήματος».

Ο επικεφαλής της Bundesbank εμφανίστηκε ακόμη να διστάζει να συναινέσει στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων από μέρους της κυβέρνησης της Γερμανίας.

«Οι επιπρόσθετες επενδύσεις δεν θα έπρεπε κατά την άποψή μου να χρηματοδοτούνται από επιπρόσθετα χρέη, μόνον από προσαρμογές στους κρατικούς προϋπολογισμούς», είπε ο Βάιντμαν.