Φερέγγυες χαρακτηρίζει τις ελληνικές τράπεζες το μέλος της ΕΚΤ, Μπ. Τζάζμπεκ, τονίζοντας ότι «δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο αφερεγγυότητας». 

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρθηκε στον ELA και τη χρηματοδότηση των τραπεζών. 
 
«Οι αποφάσεις για τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας επανεξετάζονται κάθε δύο εβδομάδες. Επί του παρόντος, η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών δεν κινδυνεύει» τόνισε ο Τζάζμπεκ, ο οποίος είναι επίσης διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας.

Ερωτηθείς, αν θα μπορούσε να υπάρξει μία κατάσταση, όπου η ΕΚΤ θα σταματούσε την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA, απάντησε: «Υπάρχει πάντα αυτός ο κίνδυνος. Αυτός είναι ο λόγος που είναι σημαντικό να την παρακολουθούμε τόσο στενά», ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι «οι ελληνικές τράπεζες και η κεντρική τράπεζα θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Σημειώνεται ότι από σήμερα η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται ως ενέχυρα τα  χρηματοδοτικά μέσα που εκδίδονται ή είναι εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο και οι ελληνικές τράπεζες πλέον αντλούν ρευστότητα σχεδόν αποκλειστικά από τον έκτακτο μηχανισμό της τράπεζας της Ελλάδος (ELA).

Η αρχική γραμμή του ELA αγγίζει τα 60 δισ. ευρώ, ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω με απόφαση που θα λάβει το ΔΣ της ΕΚΤ την επόμενη Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου. Για να εγκριθεί η επέκταση του ELA, το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να κρίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες.