Οι τράπεζες της Ελλάδας μπορούν να λάβουν ρευστότητα ακόμη και χωρίς συμφωνία, δηλώνει ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Νοβότνι.

Η συνηθισμένη μέθοδος άντλησης ρευστότητας ανεστάλη για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα την περασμένη εβδομάδα, όταν η ΕΚΤ έπαψε να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, μεταφέροντας το βάρος της αναχρηματοδότησής τους μέσω του μηχανισμού έκτακτης χορήγησης ρευστότητας (ELA) στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα συνέβαινε εάν δεν συναφθεί ως τα τέλη του μήνα συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας. 

Ερωτηθείς ωστόσο εάν η έλλειψη συμφωνίας θα σήμαινε αυτόματα τη διακοπή της χρηματοδότησης μέσω του ELA, κάτι που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τις ελληνικές τράπεζες, απάντησε: 

«Όχι, σε καμία περίπτωση».

Ερωτηθείς για τους όρους υπό τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες θα επανέρχονταν στην ομαλή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ο Νοβότνι ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι «είναι καλώς ορισμένοι, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί με όλους τους εταίρους, δηλαδή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και φυσικά την ελληνική κυβέρνηση».

«Νομίζω ότι εάν υπάρξει νέα συμφωνία, θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στο παλιό σύστημα, διότι το παλιό σύστημα είχε ως όρο να υπάρχει σε ισχύ ένα πρόγραμμα», συνέχισε ο Νοβότνι.