Μέχρι και 2 δισ. ευρώ θα δώσει η Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουκρανία

«Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι έτοιμη να δεσμευτεί (να καταβάλει) έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2015 προκειμένου να υποστηρίξει τον ουκρανικό λαό ενώπιον των υπαρχουσών οικονομικών προκλήσεων, οικονομικών και γεωπολιτικών» δήλωσε ο πρόεδρος του οικονομικού θεσμού Τζιμ Γιονγκ Κιμ σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Η Τράπεζα, που αναμένεται να εγκρίνει ανά περίπτωση τις όποιες μέλλουσες εκταμιεύσεις προς το Κίεβο, δε διευκρίνισε λεπτομερώς εάν η βοήθειά της θα χορηγηθεί υπό τη μορφή μιας απευθείας χρηματοπιστωτικής στήριξης ή της χρηματοδότησης αναπτυξιακών σχεδίων και υποδομών.

Η βοήθεια θα προέλθει από ένα «μείγμα οικονομικών εργαλείων» και θα επικεντρωθεί στους φτωχούς πολίτες και τις «σημαντικές» μεταρρυθμίσεις που το Κίεβο πρέπει να εφαρμόσει στους τομείς της ενέργειας και της μάχης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σημειώνει η Τράπεζα στο δελτίο τύπου.

Το υπόλοιπο της βοήθειας θα προέλθει από διμερή δάνεια και μία απόσβεση του χρέους των ιδιωτών πιστωτών της Ουκρανίας, που τελεί αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση.