Σε αναμονή της τελικής ανακοίνωσης παραμένει ο επιχειρηματικός κόσμος όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραία και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

΄Οπως είπε ο κ. Κορκίδης «τελικά από τη διαπραγμάτευση, φαίνεται ότι συνήθως κάτι παίρνεις από αυτά που διαπραγματεύεσαι » και σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της νέας κυβέρνησης από την Ευρώπη, δείχνει να οδηγεί σε ένα «νέο ελληνικό πρόγραμμα» και σε μια συμβιβαστική λύση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας καθώς η ΕΚΤ ανεξαρτήτως συμφωνίας, ήδη αποφάσισε να αυξήσει το όριο της έκτακτης ρευστότητας που μπορεί να χορηγείται στις ελληνικές τράπεζες, μέσω ELA, κατά 5 δισ. ευρώ. 

Δηλαδή από τα 60 δις μέχρι σήμερα στα 65 δισ. ευρώ, ενώ μια πολιτική και τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, μπορεί να αλλάξει άμεσα το κλίμα στην ελληνική αγορά.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη τα εξής:

«Οι εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον κατάφερε να αναπτύξει μια «σχέση εργασίας» με τα κράτη μέλη και να συνεργαστεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για μια από κοινού αναζήτηση συμφωνίας εντός της ευρωζώνης και προς αποφυγή μιας «μετωπικής» ευρωπαϊκής σύγκρουσης, με δυσάρεστες επιπτώσεις, για τις οποίες όλοι γνωρίζουμε καλά, ότι καμία πλευρά δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει. 

Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. εκδήλωσαν τις προθέσεις τους για λύση, ακόμα και εάν αυτό απαιτεί συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές με αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς μονομερείς αποφάσεις. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Ε.Ε. είναι ένα συντηρητικό πολιτικο-θεσμικό οικοδόμημα με αδράνειες που αλλάζει κατεύθυνση με πολύ αργούς ρυθμούς. Παρά ταύτα οι ραγδαίες αλλαγές προς λύση, αντί για ρήξη στο ελληνικό ζήτημα, αξιολογούνται υψηλά. 

Σε κάθε περίπτωση, ο επιχειρηματικός κόσμος παραμένει σε αναμονή της τελικής ανακοίνωσης μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας, με την ελπίδα ότι θα ταυτίζεται με τις πρόσφατες προγραμματικές εξαγγελίες αναφορικά με τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και θα ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, αλλά και στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Εμείς οι άνθρωποι της αγοράς, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και των ευρωπαίων αξιωματούχων, μπορούμε να είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι, θεωρώντας ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ τεχνικών κλιμακίων δεν απέχει πολύ, στο να καταλήξει σε ασφαλή λύση. Μετά τη κλιμάκωση μιας δύσκολης κατάστασης, περιμένουμε την εκτόνωση και είναι αυτονόητο ότι επίσης επιθυμούμε τη θετική αντίδραση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και του ελληνικού εμπορίου...»