Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Περίπου 2,5 δισ. ευρώ θα χάσει το ελληνικό δημόσιο, από την θέσπιση του αφορολόγητου εισοδήματος στα 12.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους έλληνες φοροτεχνικούς, μόνο οι αποδείξεις -με τον ΦΠΑ που περιλαμβάνουν-μπορούν να αποτελέσουν το ισοδύναμο για να μην πληγεί ο προϋπολογισμός. 

Μάλιστα, όπως λέει στο newpost ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αβραάμ Πανίδης, έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την κατάρτιση του νέου φορολογικού

Όπως εξηγεί ο κ. Πανίδης, θα πρέπει να ενταχθούν ως έξοδα των φορολογούμενου όλες οι αποδείξεις αγαθών και υπηρεσιών (ΔΕΚΟ, καύσιμα, τρόφιμα, είδη ένδυσης, κλπ). Μόνο έτσι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή στο εμπόριο, ενώ από τον ΦΠΑ των αποδείξεων αυτών ο φορολογούμενο -εμμέσως- θα πληρώνει όσα θα «γλυτώνει» από τον φόρο. 

Όμως, αυτό που -κυρίως-ζητούν οι φοροτεχνικοί, είναι να πιστοποιηθούν οι λογιστές προκειμένου οι ίδιοι να κάνουν τον φορολογικό έλεγχο των πελατών τους. 

«Έτσι θα γίνονται, επιτέλους, ουσιαστικοί και εις βάθος έλεγχοι, αφού, όσους και να προσλάβουν στις εφορίες της χώρας, οι υπάλληλοι αυτοί δεν θα είναι ποτέ αρκετοί», λέει ο Αβραάμ Πανίδης.