«Δανείσαμε στην Ελλάδα 26 δισ. ευρώ την ώρα που διερχόμασταν σοβαρή κρίση» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Λουίς ντε Γκίντος.

Η Μαδρίτη είχε εκταμιεύσει το ποσό μέσω διμερών δανείων και στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης το οποίο χορηγήθηκε μετά το 2010 στην Αθήνα από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και από το ΔΝΤ, υπενθύμισε ο ισπανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξη Τύπου.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση ζητεί την κατάργηση της τρόικας και θέτει επίσης ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους.

Αλλά ο Ισπανός υπουργός τόνισε ότι αυτά τα 26 δισεκατομμύρια «αντιπροσωπεύουν κατά προσέγγιση το ποσό που δαπανούμε σε έναν χρόνο για τα επιδόματα ανεργίας στη χώρα (μας), όπου το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 23%». Επιπλέον, η Ισπανία είχε αναγκαστεί να δανειστεί με επιτόκια υψηλότερα από αυτά που προσφέρει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η Μαδρίτη, πρόσθεσε.

«Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή», επέμεινε ο Λουίς ντε Γκίντος και προσέθεσε:

«Η Ισπανία λογικά θα ήθελε (...) το δάνειο αυτό να αποπληρωθεί».

Αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στην περίπτωση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, «η έκθεση των επιχειρήσεων και των τραπεζών της Ισπανίας στην Ελλάδα τότε ήταν σχεδόν ανύπαρκτη», συνέχισε και έκρινε ότι «αυτά τα 26 δισεκ. ευρώ αποτελούν την απόδειξη της πλήρους αλληλεγγύης» της Ισπανίας προς την Ελλάδα.