Επιμέλεια: Ντίνα Καραμάνου

 

Η επίσκεψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Αζερμπαϊτζάν, ήταν της πρώτης γνωριμίας,αλλά δεν ήταν εθιμοτυπική. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας πήγε στη χώρα με τη... «φόρα» των διαπραγματεύσεων και ζήτησε «να υπάρξουν αντισταθμιστικά oφέλη για την Ελλάδα από την υλοποίηση του TAP, πράγμα που θα ήταν δίκαιο για τη χώρα μας και ωφέλιμο για τον αγωγό και για όλες τις πλευρές».

Το θέμα έθεσε και στον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν κ. Natiq Aliyev και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του TAP κ. Ian Bradshaw. Πάντως, ο κ. Λαφαζάνης και ο κ. Bradshaw έχουν κάτι κοινό... είναι και οι δύο «φρέσκοι» στα πόστα τους. Ο Ian Bradshqw ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος του TAP μόλις πριν από 13 ημέρες, την 1η Φεβρουαρίου 2015.

Τους πρωταρχικούς του στόχους στο νέο του ρόλο τους περιέγραψε ως εξής:

«Καθώς το έργο μεταβαίνει στη φάση κατασκευής, θεωρώ πρωτεύουσας σημασίας τη στενή συνεργασία και την ενίσχυση των ήδη καλών σχέσεων και συμμαχιών με τα τοπικά και περιφερειακά ενδιαφερόμενα μέρη και την ευθυγράμμιση των δραστηριοτήτων μας από κοινού με τους αναδόχους και υπεργολάβους για τη διασφάλιση μιας ασφαλούς, αποδοτικής και αποτελεσματικής εκκίνησης».

Ενώ για το πως βλέπει τη συνεργασία με τις χώρες υποδοχής του αγωγού, είχε πει:

«Πρέπει να δημιουργήσουμε με υπευθυνότητα όλες τις αναγκαίες συμμαχίες στις χώρες υποδοχής μας και με τους αναδόχους και τους υπεργολάβους μας, καθώς και με όλους τους άλλους εταίρους σε διεθνές επίπεδο με τους οποίους είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε για την ασφαλή παράδοση του έργου μας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να διασφαλίσω ότι όλοι θα διαθέτουμε κίνητρο για να παραμένουμε επικεντρωμένοι στην ασφαλή παράδοση και ευελπιστώ να εμπνεύσω ανθρώπους να αγωνιστούν για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας».