current views are: 2

15 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση12:05

Νικολούδης: «Δεν θέλουμε να φυλακίσουμε – Θέλουμε να εισπράξουμε»

«Έχω εκπλαγεί από το πόσο απλό ήταν να εντοπίσουμε τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις», δήλωσε ο Παναγιώτης Νικολούδης.

Δημοσίευση 12:05’
αρθρο-newpost

«Έχω εκπλαγεί από το πόσο απλό ήταν να εντοπίσουμε τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις», δήλωσε ο Παναγιώτης Νικολούδης.

«Έχω εκπλαγεί από το πόσο απλό ήταν να εντοπίσουμε τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις», δήλωσε ο Παναγιώτης Νικολούδης.

Ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς πρόσθεσε ότι έχει ήδη δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία των 3500 εκκρεμών υποθέσεων του ΣΔΟΕ και των ΔΟΥ.

«Δεν επιθυμούμε να οδηγήσουμε ανθρώπους στη φυλακή, αλλά να εισπράξουμε όσα δικαιούται το κράτος. Αν δεν δεχτούν αυτό που τους προτείνουμε, θα υποστούν τις συνέπειες και τις κυρώσεις», πρόσθεσε, μιλώντας στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», προσθέτοντας πως «το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που ελπίζουμε να εισπράξουμε είναι η βάση μας, αφού οι έλεγχοι συνεχίζονται και φαίνεται ότι θα είναι με ανοδική πορεία».

Περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο εντοπίστηκαν οι περιπτώσεις αυτές, ο Παναγιώτης Νικολούδης είπε:

Εντοπίσαμε κατ’ αρχήν από τη λίστα με καταθέσεις σε τράπεζες της χώρας, τα οποία μας έστειλε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ξεχωριστά. Είχαν ζητηθεί από τις αρχές του 2011 και αφορούσαν τις καταθέσεις πάνω από 200.000 ευρώ. Αλλη λίστα, αν μπορώ να τη χαρακτηρίσω έτσι, είναι αυτή με τα εμβάσματα στο εξωτερικό, αλλά και εκείνη που είχα στη διάθεσή μου μετά το 2010 και από τότε που ανέλαβα επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος βρώμικου Χρήματος. Εψαξα επίσης μεμονωμένες αναφορές και αξιολόγησα με τη βοήθεια συναδέλφων μου δεδομένα από χρηματιστηριακές κινήσεις, αλλά και περίεργες ασφάλειες. Εντόπισα, για παράδειγμα, ασφαλιστήρια 17.000 ή 11.000 ευρώ όταν οι δικαιούχοι είχαν δηλώσεις 22.000 ευρώ ως ετήσιο εισόδημα. Σε αυτούς τους καταλόγους προσθέσαμε και τη λίστα Λαγκάρντ. Δημιουργήσαμε στήλες με τις καταθέσεις και όλες τις λίστες. Δίπλα βάλαμε τα ΑΦΜ και συγκρίναμε τις δηλώσεις στις εφορίες. Σε ποσοστό 80%-85% δεν είχαν δηλώσει τις καταθέσεις που βλέπαμε – καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ κάποιες φορές. Βρήκαμε επίσης πρόσωπα που ήταν τα ίδια σε κάποιους καταλόγους.

 

Την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει το μαύρο χρήμα που έφυγε τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και ποτέ δεν έχει δηλωθεί στην Εφορία, επισημαίνει με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας.

«Υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις για την επιστροφή όχι του μαύρου χρήματος, αλλά των φόρων που διέφυγαν λόγω της ύπαρξής του. Υπάρχουν ήδη σχέδια που βρίσκονται στη φάση της τελικής επεξεργασίας και εφόσον αυτά που προτείνονται ως σκέψεις και ιδέες θεωρηθούν ότι μπορεί να εφαρμοστούν στην πράξη και θα έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, τότε θα ανακοινωθούν στον χρόνο που πρέπει», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Μεγάλη ζημιά όμως στο κράτος και κατ’ επέκταση στους πολίτες προκαλεί και η γραφειοκρατία που επιβαρύνει ετησίως τον κρατικό προϋπολογισμό με 14 δισ. ευρώ. Και εδώ θα υπάρξουν συντονισμένα μέτρα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, για τον περιορισμό της σπατάλης.

Την ευθύνη εφαρμογής της πολιτικής αυτής τη φέρει η Γενική Γραμματεία Εσόδων. Αυτή μαζί με εμάς είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και ως εκ τούτου είναι εύλογο ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε και μάλιστα στενά, καθώς η πολιτική που χαράσσεται από τη Γενική Γραμματεία των Εσόδων επηρεάζει τον προϋπολογισμό της χώρας. Αρμόδια για το θέμα που θέσατε είναι η εν λόγω Γραμματεία. Περιμένουμε στο θέμα που θέσατε την πρότασή της, έτσι ώστε να εκφράσουμε τις απόψεις μας που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στα ζητήματα που θίξατε και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση της εν λόγω πολιτικής.


σχετικα αρθρα