Να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους και να απόσχουν από τις αγορές βραχυπρόθεσμου ελληνικού χρέους καλεί τις ελληνικές τράπεζες η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται έκθεση της τράπεζας αναφέρεται ότι «οι ελληνικές τράπεζες που χρησιμοποιούν τον ELA πρέπει να κάνουν βήματα για τη βελτίωση της θέσης ρευστότητάς τους». 

Αξιωματούχοι της Bundesbank δήλωσαν ότι το πρόγραμμα εξασφάλισης χρηματοδοτικής βοήθειας «ELA» που χρησιμοποιείται σήμερα από τις ελληνικές τράπεζες, αφορά «φερέγγυες τράπεζες με προσωρινά προβλήματα ρευστότητας».

«Η επέκταση των αναγκών τους σε ρευστότητα μέσω της ανάληψης βραχυπρόθεσμου ελληνικού κρατικού χρέους (έντοκα γραμμάτια) θα ήταν αντίθετη με (το σημείο) αυτό». 

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, στην ίδια έκθεση, επισήμανε επίσης ότι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη του αναμενομένου εφέτος, προαναγγέλλοντας έτσι ενδεχόμενη αναθεώρηση των στόχων ανάπτυξης που έχει θέσει για το τρέχον έτος. 

«Δεδομένης της γενικά θετικότερης οικονομικής εικόνας, προκύπτει ότι η ανάπτυξη της Γερμανίας κατά το τρέχον έτος θα μπορούσε να είναι αισθητά υψηλότερη των προβλέψεων που διατυπώσαμε πέρυσι το Φθινόπωρο».