«Παράθυρο» για αλλαγές που διευκολύνουν τη συνταξιοδότηση για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους άνοιξαν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι αλλαγές που σχεδιάζονται αφορούν περίπου δύο εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΙΚΑ και κυρίως όσους έμειναν άνεργοι και δεν έχουν τις προϋποθέσεις εξόδου με μειωμένη σύνταξη. 

Όπως έχει εξαγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, επανεξετάζεται η προϋπόθεση να έχουν οι ασφαλισμένοι 100 ημέρες ανά έτος την τελευταία πενταετία για να πάρουν μειωμένη σύνταξη, ενώ αναμένεται να αλλάξουν και οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, όπως και οι 1.000 ημέρες που απαιτούνται στα 13 τελευταία χρόνια για έξοδο με 3.600 ένσημα βαρέα και 4.500 ημέρες συνολικό χρόνο ασφάλισης

Οι διατάξεις αυτές δεν πρόκειται να τεθούν άμεσα σε ισχύ, αλλά σταδιακά, αφού προηγηθεί η κοστολόγησή τους. Σημειώνεται ακόμη ότι με την εφαρμογή τους θα ανοίξουν την πόρτα της εξόδου για σύνταξη με όρια ηλικίας από τα 57 ή 58 αντί τα 62 με μειωμένη σύνταξη, κυρίως για γυναίκες. 

Μεταξύ των διατάξεων που επανεξετάζονται είναι: 

- Η συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη, όπου μελετάται να τροποποιηθεί η προϋπόθεση των 100 ενσήμων κατ' έτος την τελευταία πενταετία.

- Η εγκύκλιος που μπλοκάρει την έξοδο με διαδοχική ασφάλιση.

- Η συνταξιοδότηση με βαρέα, όπου μελετάται να δοθεί η δυνατότητα εξόδου σε όσους συμπλήρωσαν το 58ο έτος (οικοδόμοι) ή το 60ό εφόσον ανήκουν σε άλλες κατηγορίες και μετά το 2013 που τα όρια ηλικίας πήγαν στα 60 και στα 62 αντίστοιχα.

- Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Ως πρώτο μέτρο αναστέλλεται η εφαρμογή του ν. 3863/10 για βασική + αναλογική σύνταξη από το 2015. 

Οι αλλαγές για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων 

Πιο αναλυτικά, οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τους ασφαλισμένους είναι:  

1. Στα 62 οι άνδρες με 4.500 ημέρες ασφάλισης, αν φύγουν τα «100 ένσημα» της μειωμένης. 

Οι άνδρες που συμπληρώνουν τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ βγαίνουν στη σύνταξη στα 62 έτη (μειωμένη) ή στα 67 (πλήρης). Για τη μειωμένη πρέπει να έχουν 100 ημέρες ανά έτος τα πέντε τελευταία, πριν από το έτος που θα κάνουν την αίτηση, ωστόσο χιλιάδες ασφαλισμένοι δεν τις συμπληρώνουν, επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν μείνει άνεργοι. Έτσι, αναγκάζονται να περιμένουν έως τα 67.

Αν τροποποιηθεί η προϋπόθεση των 100 ενσήμων θα έχουν τη δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη στα 62 τους χρόνια.  

2. Έξοδος και από τα 57 για τις γυναίκες με αλλαγές στα «100 ένσημα» για τη μειωμένη. 

Οι γυναίκες που ασφαλίστηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 1992 στο ΙΚΑ, για να πάρουν μειωμένη σύνταξη θα πρέπει να έχουν 100 ένσημα κάθε χρόνο κατά την τελευταία πενταετία, πριν από την ηλικία συνταξιοδότησης. Το κριτήριο εξόδου αυτής της κατηγορίας είναι η ηλικία, καθώς συνταξιοδοτούνται με τις προϋποθέσεις που ισχύουν κατά το έτος που συμπληρώνουν είτε το 55ο έτος (για μειωμένη) είτε το 60ο έτος (για πλήρη). Αν καταργηθεί η προϋπόθεση των 100 ενσήμων, τότε χιλιάδες άνεργες θα μπορούν να πάρουν τη μειωμένη σύνταξη από τα 57.

3. Σύνταξη από τα 55 για γυναίκες και «ψαλίδι» στα 1.000 βαρέα ένσημα. 

Οι γυναίκες που ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ πριν από το 1993 και εργαζόμενοι σε ειδικότητες που ανήκουν στον κανονισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων συνταξιοδοτούνται με ευνοϊκές προϋποθέσεις και κατοχυρώνουν το όριο ηλικίας που ισχύει όταν συμπληρώνουν τις 4.500 ημέρες εκ των οποίων οι 3.600 ημέρες στα βαρέα επαγγέλματα. Ωστόσο, η δυσκολία είναι να έχουν τις 1.000 ημέρες στα βαρέα μέσα στα τελευταία 13 χρόνια. Η διάταξη αυτή θα επαναξεταστεί με στόχο να ζητούνται λιγότερα ένσημα στα βαρέα τα τελευταία 13 χρόνια. Όμως, δεν θα αλλάξει η πρϋπόθεση να έχουν 3.600 στα βαρέα και 4.500 ημέρες ασφάλισης συνολικά. 

Ντ. Μ.