Οι διαρκείς κόντρες στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών έχουν αυξήσει τον κίνδυνο για το πιστωτικό προφίλ της χώρας, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης, Fitch.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ο αντίκτυπος για τα δημόσια οικονομικά της χώρας δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος, αλλά η συνακόλουθη αβεβαιότητα αμβλύνει την οικονομική βλάβη που προκαλείται από την πτώση της εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, ο Fitch υπογραμμίζει ότι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να καταλήξει με τους Ευρωπαίους εταίρους σε μια συμφωνία για τους όρους παράτασης του προγράμματος, μετά την κατάρρευση των συζητήσεων στο Eurogroup της Δευτέρας. Το βασικό σενάριο παραμένει ότι τα κίνητρα για να επέλθει μια συμφωνία είναι αρκετά ισχυρά, αλλά η Fitch προειδοποιεί ότι τα ρίσκα έχουν αυξηθεί. 

Το βάρος για την επίτευξη ενός συμβιβασμού πέφτει στην ελληνική πλευρά, σημειώνει στην ανακοίνωση του ο Fitch. Όπως επισημαίνει, οι επίσημοι πιστωτές θα είναι διστακτικοί να δημιουργήσουν ένα προηγούμενο για την χρηματοδότηση των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα χωρίς την εκπλήρωση συγκεκριμένων όρων. 

Ακόμη, προειδοποιεί πως όσο περισσότερο καθυστερήσει μια συμφωνία, τόσο μεγαλύτερο θα είναι ο κίνδυνος να καθυστερήσει και η εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα.

«Οι πληγές στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, καταναλωτών και καταθετών αυξάνει τα καθοδικά ρίσκα για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να επουλωθεί ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», σημειώνει.

TAGS