«Εμπόδιο για την ανάκαμψη της Ελλάδας είναι η γραφειοκρατία», αναφέρει η εφημερίδα New York Times σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.

Στο δημοσίευμα παρατίθενται απόψεις επιχειρηματιών που όπως αναφέρεται «αγωνίζονται να διατηρήσουν τις εταιρείες τους, παρά την οικονομική κρίση και το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον».

Όπως δηλώνουν, μεταξύ άλλων, «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει, αν η νέα κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει τη δυσλειτουργία, τη γραφειοκρατία και την αβεβαιότητα».

Στις σχετικές αναφορές, σημειώνονται και προσωπικές εμπειρίες των επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων και μια περίπτωση, που, εξαιτίας «του κυκεώνα των αλλαγών που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη φορολογική νομοθεσία, ο υπάλληλος στην εφορία δεν μπορούσε να του δώσει ένα κρίσιμο έγγραφο που χρειάζονταν για να λάβει τραπεζικό δάνειο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, «οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα υπέρογκο διαχειριστικό κόστος και με μια γραφειοκρατική αναποτελεσματικότητα που συμβάλλουν στην απώλεια θέσεων εργασίας και δισεκατομμυρίων ευρώ».

Όπως τονίζεται, «η διαφθορά παραμένει, επίσης, εκτεταμένη, ενώ τα κατεστημένα συμφέροντα έχουν ευθύνη και παρεμποδίζουν το άνοιγμα της οικονομίας στον ανταγωνισμό».