current views are: 2

19 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση06:20

Ανήσυχο το τραπεζικό λόμπι για την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» του όσον αφορά το κόστος που θα έχει για τον ιδιωτικό τομέα το νέο σχέδιο για να προσφερθεί οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Δημοσίευση 06:20’
αρθρο-newpost

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» του όσον αφορά το κόστος που θα έχει για τον ιδιωτικό τομέα το νέο σχέδιο για να προσφερθεί οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» του όσον αφορά το κόστος που θα έχει για τον ιδιωτικό τομέα το νέο σχέδιο για να προσφερθεί οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την 12η Φεβρουαρίου ότι στο πλαίσιο του σχεδίου βοήθειας αυτού, προτίθεται να εκταμιεύσει 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια, στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου που αναμένεται να φθάσει τα 40 δισεκ. δολάρια. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού ωστόσο δεν είναι σαφείς. 

Ένα μέρος του ποσού αναμένεται να προέλθει από μια αναδιάρθρωση μέρους του κρατικού χρέους του Κιέβου, ύψους περίπου «15 δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε το IIF, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 500 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο. 

«Η ανησυχία οφείλεται στο γεγονός ότι (η συμβολή αυτή) έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα χωρίς οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές να έχουν καν αρχίσει», δήλωσε σε επικριτικό τόνο ο Οντρέ Σνάιντερ, ένας ειδικός του IIF, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Κίεβο. 

«Ο ιδιωτικός τομέας καλείται να συμβάλει χωρίς καμιά διαβούλευση. Αυτός δεν είναι πολύ φιλικός τρόπος διευθέτησης των πραγμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του IIF, η Ουκρανία σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει αυτό το μέρος της χρέους της διά της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων της, ώστε να μπορέσει να αναπνεύσει, καθώς η χώρα αυτή συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με την ένοπλη εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό της τμήμα, η οποία στραγγαλίζει την οικονομία της. 

Ο Σνάιντερ επισήμανε ότι μια τέτοια επιμήκυνση, η οποία συζητείται επί του παρόντος στο Κίεβο, θα επέτρεπε στη χώρα να απαλλαγεί από την καταβολή τοκοχρεολυσίων για «τα επόμενα τέσσερα χρόνια».
«Ένα “κούρεμα” (σ.σ. μια διαγραφή) του δημοσίου χρέους θα έπρεπε να είναι τόσο μεγάλο, που δεν θα είχε νόημα» στην περίπτωση της Ουκρανίας, διευκρίνισε ακόμη ο Σνάιντερ. 

Ακόμη ο εμπειρογνώμονας του IIF εμφανίστηκε ανήσυχος κυρίως για την «έλλειψη στρατηγική συντονισμού» σε ό,τι αφορά την οικονομία στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια στο Κίεβο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία κάθε σχέδιο βοήθειας, όπως τόνισε.
«Εάν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει βαθιές και συντονισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτό (το σχέδιο) δεν θα αρκέσει», προειδοποίησε ο Σνάιντερ.


σχετικα αρθρα