Κανένα περιθώριο ικανοποίησης φαίνεται να μην άφησε ο κ. Ναζίροφ και στο αίτημα του κ. Λαφαζάνη για μείωση της τιμής του αερίου που εισάγει η ΔΕΠΑ από το Αζερμπαϊτζάν σήμερα μέσω της Τουρκίας, αλλά και των συμφωνηθέντων ποσοτήτων του 1 δισ. κ.μ. αερίου που θα φτάνουν στη χώρα με την έναρξη της λειτουργίας του Tap.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η άρνηση της αζερικής πλευράς έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά τις συναντήσεις που είχε στο Μπακού ο κ. Λαφαζάνης την περασμένη Πέμπτη, στο περιθώριο του πρώτου Συμβουλευτικού Συμβουλίου για τον Νότιο Διάδρομο και εν μέσω μιας νέου τύπου εμπλοκής από πλευράς της Ε.Ε. στην υπόθεση εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη Socar.

«Εάν η Ελλάδα θέλει να αγοράσει κάποιο μερίδιο, είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε. Ωστόσο βασική προϋπόθεση είναι ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα εγκαίρως. Οι επιθυμίες μας συμπίπτουν. Ενα ακόμη θέμα είναι να βρεθεί μια αξιόχρεη εταιρεία, η οποία δεν θα οδηγήσει σε καθυστέρηση την κατασκευή του αγωγού και την υλοποίηση του project του Νοτίου Διαδρόμου». Με τη δήλωση αυτή στο αζερικό πρακτορείο «azernews», ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Socar Eλχαντ Ναζίροφ έκανε απολύτως σαφές ότι η κοινοπραξία του Tap στην οποία η εταιρεία του συμμετέχει με ποσοστό 20% δεν προτίθεται να παραχωρήσει μερίδιο στην ελληνική πλευρά άνευ οικονομικού ανταλλάγματος.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο προβλέπει συμμετοχή της ΔΕΠΑ στον αγωγό Tap μέσω της εξαγοράς ποσοστού μέχρι 5% μετά τη λειτουργία του αγωγού και χωρίς προκαθορισμένο τίμημα. Ενα από τα βασικά επιχειρήματα του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη στο αίτημα για συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στην κοινοπραξία άνευ οικονομικού ανταλλάγματος είναι η διασφάλιση αντίστοιχης συμμετοχής στον αγωγό TANAP της τουρκικής εταιρείας Tpao σε ποσοστό 19%. Ηταν ένα από τα ανταλλάγματα που απέσπασε η τουρκική πλευρά, μαζί και με τη διακράτηση ποσοτήτων αερίου που θα διέρχονται μέσω του αγωγού για την κάλυψη των αναγκών της σε προνομιακή τιμή προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη διέλευση του αγωγού από τα εδάφη της.

Κανένα περιθώριο ικανοποίησης δεν άφησε ο κ. Ναζίροφ και στο αίτημα του κ. Λαφαζάνη για μείωση της τιμής του αερίου που εισάγει η ΔΕΠΑ από το Αζερμπαϊτζάν σήμερα μέσω της Τουρκίας αλλά και των συμφωνηθέντων ποσοτήτων του 1 δισ. κ.μ. αερίου που θα φτάνουν στη χώρα με την έναρξη της λειτουργίας του Tap.

Ο Αζέρος αξιωματούχος προέβαλε και ένα τρίτο «όχι» στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιβολή τέλους διέλευσης του αερίου που θα διέρχεται μέσω του Tap κατά μήκος του ελληνικού εδάφους.