Από αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα τόσο στις επίσημες όσο και στις εμπορικές της υποχρεώσεις θα συνοδεύεται μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Standard & Poor's.

Όπως αναφέρει έκθεση του οίκου αξιολόγησης, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ τώρα θα ήταν λιγότερο επικίνδυνη οικονομικά για τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης από ό,τι ήταν το 2012.

«Μελετώντας όλες τις παραμέτρους, θεωρούμε ότι το Grexit δεν θα προκαλέσει άμεσο ντόμινο σε βαθμό που να ωθήσει άλλες χώρες εκτός του ευρώ, αν μη τι άλλο γιατί η δομή διασώσεων στην ευρωζώνη είναι πιο δυναμική σήμερα από όσο ήταν στην προηγούμενη περίοδο τρόμου για Grexit το 2012», γράφει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της S&P, Moritz Kraemer.

Ειδικότερα, σημειώνεται στην έκθεση, η δημιουργία του European Stability Mechanism, που μπορεί να προσφέρει στήριξη στις χώρες οι οποίες θα πλήττονταν από το Grexit, λειτουργεί ως «μαξιλάρι». 

Παράλληλα, οι ελληνικοί δεσμοί με τις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν μειωθεί αισθητά, γεγονός που περιορίζει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης.