Η ΕΚΤ θα παραχωρήσει εκ νέου ευνοϊκό καθεστώς χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες εάν η Αθήνα συναινέσει στη συνέχιση του προγράμματος, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε σήμερα επίσημα, με μια επιστολή της προς τους πιστωτές της, εξάμηνη παράταση του προγράμματος. Στην επιστολή της η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε ότι θα επιθυμούσε η ΕΚΤ να ξαναρχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες υπό τους όρους οι οποίοι ίσχυαν πριν από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνταν ενός καθεστώτος εξαίρεσης, το οποίο τους επέτρεπε να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ δίνοντας ως εγγυήσεις κρατικά ομόλογα, παρά το ότι τα αξιόγραφα αυτά δεν θεωρούνται επένδυση από τους οίκους αξιολόγησης και —στη θεωρία— δεν θα έπρεπε να γίνονται δεκτά.

Μετά το τέλος του καθεστώτος εξαίρεσης αυτού, οι ελληνικές τράπεζες αντεπεξέρχονται χάρη στην έκτακτη ρευστότητα που τους χορηγείται από την Τράπεζα της Ελλάδας, που αξιοποιεί για τον σκοπό αυτό τον μηχανισμό ELA.

Το πρότερο καθεστώς εξαίρεσης «συνδέεται με ιδιαίτερους όρους, οι οποίοι είναι προσδιορισμένοι σαφώς, και εάν αυτοί οι όροι αρχίσουν εκ νέου να τηρούνται, το “waiver” (σ.σ. το καθεστώς εξαίρεσης) θα μπορούσε να ισχύσει εκ νέου», δήλωσε ο Βάιντμαν.

Ο Βάιντμαν εμφανίστηκε να λέει με τεχνικούς όρους πως η ΕΚΤ μπορεί να ξανανοίξει τους κρουνούς χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες αν υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας.

Αλλά «η επιστολή (της ελληνικής κυβέρνησης) δεν μας επιτρέπει να προδικάσουμε εάν οι όροι αυτοί θα εκπληρωθούν εκ νέου», πρόσθεσε ο Βάιντμαν.

«Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί πραγματικά (...) εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να τιμήσει τις δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος», επέμεινε ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.