Ξεπέρασε τα 22 δισ. ευρώ η μείωση των υπολοίπων των καταθέσεων από το τέλος Δεκεμβρίου, με τις αποταμιεύσεις να έχουν επιστρέψει στον Απρίλιο του 2005, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σωρευτική πτώση των μεγεθών από τα τέλη Δεκεμβρίου έως σήμερα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις εκροές των 18 δισ. ευρώ που σημειώθηκαν μεταξύ 7ης Μαΐου και 15ης Ιουνίου του 2012, στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο εκλογών εκείνης της χρονιάς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, τα υπόλοιπα των καταθέσεων είναι στα επίπεδα των 140 δισ. ευρώ, θυμίζοντας εποχές 2005.

Από τα 22 δισ. ευρώ τα 4 δισ. ευρώ διέρρευσαν τον Δεκέμβριο, 12 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και περίπου 6-7 δισ. ευρώ τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά την αποτυχία του Eurogroup της Δευτέρας να καταλήξει σε ένα κοινό ανακοινωθέν για την Ελλάδα, οι αναλήψεις επιταχύνθηκαν, ανατρέποντας τη σχετικά ήρεμη εικόνα των προηγούμενων ημερών. Οι μεγαλύτερες εκροές σημειώθηκαν Τετάρτη και Παρασκευή, φτάνοντας σε ημερήσια βάση τα 700 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι την περασμένη εβδομάδα οι απώλειες κινήθηκαν μεταξύ 3 - 3,5 δισ. ευρώ.

Γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου, αποκάλυψε ότι το 60% των αναλήψεων από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει γίνει σε χαρτονομίσματα. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 13 δισ. ευρώ βρίσκονται σε τραπεζικές θυρίδες και προσωπικές κρυψώνες.

Ποσοστό 25%-30% των καταθέσεων έχει τοποθετηθεί σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων, με θεματοφυλακή εκτός Ελλάδος, κυρίως διαχείρισης διαθεσίμων και δευτερευόντως ομολογιακά, καθώς και σε κρατικά ομόλογα της Δυτικής Ευρώπης ή σε τίτλους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Τέλος, το 10%-15% των διαρροών κατέληξαν σε τράπεζες στο εξωτερικό. Πρόκειται κυρίως για καταθέτες που είχαν ανοίξει λογαριασμούς εκτός Ελλάδος τα προηγούμενα χρόνια.