Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παρουσιάσει ένα νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την ποινική δίωξη των τραπεζών και των οργανισμών που θα ενθαρρύνουν ή θα διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή, δύο εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της λεγόμενης υπόθεσης SwissLeaks, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Ντάνι Αλεξάντερ.

"Οι οργανισμοί που διεκολύνουν ή ενθαρρύνουν τη φοροδιαφυγή θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν τις ίδιες ποινές με τους φοροδιαφεύγοντες", δήλωσε στο BBC ο Αλεξάντερ που προέρχεται από το Φιλελεύθερο Κόμμα, τον εταίρο των Συντηρητικών στον κυβερνητικό συνασπισμό της Βρετανίας.

Ο υφυπουργός πρότεινε να περιληφθούν τα νέα μέτρα στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει η κυβέρνηση στις 18 Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν από τη διάλυση του κοινοβουλίου ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Μαΐου.

"Εάν τα νέα μέτρα δεν μπορέσουν να περάσουν από αυτό το κοινοβούλιο, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των Φιλελευθέρων-Δημοκρατών για την επόμενη κυβέρνηση" ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις βουλευτικές εκλογές το πιθανότερο είναι κανένα κόμμα να μην εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ούτε οι Συντηρικοί ούτε οι Εργατικοί. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να συμμαχήσουν με ένα από τα μικρότερα κόμματα, όπως τους Φιλελεύθερους του Νικ Κλεγκ το ποσοστό των οποίων έχει μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται γύρω στο 8%.