Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τις αυξανόμενες ανισότητες στην κατανομή του πλούτου και για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με το «Bήμα της Κυριακής» στις λίστες ελβετικών τραπεζών και εξειδικευμένων εταιρειών που συγκεντρώνουν πληροφορίες για τους πλούσιους αυτού του κόσμου (με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων) υπάρχουν 576 Ελληνες που διαθέτουν περιουσία 88 δισ. δολαρίων.

Συγκεκριμένα, στις λίστες των Wealth-X και UBS συμπεριλαμβάνονται, για το 2014, έντεκα έλληνες δισεκατομμυριούχοι (από 9 το 2013) που διαθέτουν περιουσία 18 δισ. δολαρίων (από 16 δισ. δολάρια). Παράλληλα 565 Ελληνες (με κινητή περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων) εμφανίζονται με συνολική περιουσία 70 δισ. δολαρίων. Οι τελευταίοι αυξήθηκαν κατά 60 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (11,9%), ενώ η περιουσία τους μεγάλωσε κατά 20 δισ. δολάρια (16,7%). Οι απλώς εκατομμυριούχοι Ελληνες, από την άλλη πλευρά, έχουν υπολογιστεί από την Julius Baer σε 34.723, που αντιστοιχούν στο 0,8% του πληθυσμού της χώρας.

Από την πυραμίδα του πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχει το 44% του παγκόσμιου πλούτου, ο οποίος ανήλθε για το 2014 στα επίπεδα-ρεκόρ των 263 τρισ. δολαρίων, ξεπερνώντας δηλαδή το παγκόσμιο χρέος (ιδιωτικό και κρατικό), που, σύμφωνα με τη McKinsey, αγγίζει πλέον τα 200 τρισ. δολάρια.

Ενώ 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι με περιουσία μικρότερη των 10.000 δολαρίων ελέγχουν μόλις το 2,9% του παγκόσμιου πλούτου, το 8,6% του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχει το 85,3% του παγκόσμιου πλούτου. Σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting Group, οι πλούσιοι αυτού του κόσμου έχουν κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους κεφάλαια αξίας 8,9 τρισ. δολαρίων.

Από αυτά τα 2,3 τρισ. δολάρια είναι τοποθετημένα στην Ελβετία, στο offshore banking της οποίας, σύμφωνα με διεθνή τραπεζικά στελέχη με γνώση του αντικειμένου, εκτιμάται πως βρήκε καταφύγιο και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών συμφερόντων κεφαλαίων (συμπεριλαμβανομένων και αυτών των εφοπλιστών) ύψους 140 δισ. ευρώ που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό σε διάφορα ενεργητικά, εκ των οποίων το 30%-40% εκτιμάται ότι αφορά βραχυπρόθεσμα καταθετικά προϊόντα.