Μέλος της ΕΚΤ επεσήμανε σήμερα πως μια χώρα θα μπορούσε θεωρητικά να εγκαταλείψει την ευρωζώνη εάν το ήθελε.

Ο Λικ Κεν, εκ των διαμορφωτών πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου είπε στην ολλανδική καθημερινή εφημερίδα De Telegraaf ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο ευρώ μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών της νομισματικής ένωσης έχει ενσκήψει διότι ο τρόπος που προσεγγίστηκε αρχικά ήταν ερασιτεχνικός.

«Τώρα πήραμε το μάθημά μας», είπε ο Κεν και πρόσθεσε:

«Αν μια χώρα αποφάσιζε να φύγει, γιατί να μην επιτραπεί να γίνει αυτό; Δεν μπορώ να φανταστώ ποια χώρα θα ήταν, αλλά θεωρητικά θα μπορούσε πάντοτε να συμβεί».

Ερωτηθείς για το νέο σχέδιο αγοράς ομολόγων και αξιόγραφων της ΕΚΤ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα, ο ίδιος επισήμανε: «Είδαμε τις πληθωριστικές προσδοκίες να μειώνονται ραγδαία. Έπρεπε να δώσουμε οξυγόνο στο σύστημα».

«Τώρα περιμένουμε να δούμε πόσο μεγάλο θα είναι το αποτέλεσμα», συνέχισε ο Κεν. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην διογκώσουμε τυχόν φούσκες».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να δημιουργηθούν ευρωομόλογα —κοινοί τίτλοι που θα εκδίδονται από όλα τα κράτη της ευρωζώνης— ο Κεν υποστήριξε πως «αυτό είναι αναπόφευκτο».

Όμως η έκδοση κοινών ομολόγων ή η κοινή φορολογία θα απαιτούσε καταρχήν την προώθηση μιας πολιτικής ένωσης, τόνισε ο Λικ Κεν και πρόσθεσε: «χρειάζεται να το σκεφτούμε κι άλλο αυτό».